Liveblog gijzeling Ede: gijzeling beëindigd

Het KCC is op telefoonnummer 14 0318 bereikbaar. De informatie van het KCC is hetzelfde als wij hier vermelden op de website.

Liveblog gesloten

We sluiten hierbij de berichtgeving over de gijzeling af.

Vragen?

Het KCC (14 0318) blijft vandaag tot 17:00 uur bereikbaar voor vragen. Ook tijdens de paasdagen zijn we bereikbaar van 09:00 tot 17:00 uur. Uw vragen worden waar mogelijk beantwoord. Anders nemen we na Pasen contact met u op.

14:55

De treinen tussen Ede-Wageningen en Barneveld-Zuid rijden weer.

14:52

Winkels in Ede centrum mogen besluiten om vanavond tot 22:00 uur open te blijven.

14:15

Statement burgemeester René Verhulst

"Ik ben enorm opgelucht dat de gijzelingssituatie bij café Petticoat tot een goed einde is gekomen. Dankzij het snelle en goede optreden van alle hulpdiensten hebben alle vier de gegijzelden het pand ongedeerd kunnen verlaten. Op de slachtoffers zal alles wat er vandaag is gebeurd enorm veel impact hebben. Ik wil hen en hun familie in de komende tijd veel kracht en steun toewensen om dit allemaal te verwerken. Waar we kunnen, zullen we hen ondersteunen. Zojuist is het gebied, behalve het café zelf, door de politie weer vrijgegeven, waardoor omwonenden weer naar huis kunnen en winkels en horeca in het gebied weer open kunnen."

13:10

Let op: de politie-operatie is nog bezig. De afzettingen blijven staan totdat de politie het gebied vrijgeeft.

Persconferentie 13:30 uur

Om 13:30 uur start de persconferentie over de gijzeling in Ede. De persconferentie is op het Raadhuis in Ede. Burgemeester René Verhulst, Anne Jan Oosterheert (Hoofd Operatiën Politie Oost-Nederland) en Marthyne Kunst (Hoofdofficier Oost-Nederland Openbaar Ministerie) staan de pers te woord over de gijzeling in Ede.

Volg de persconferentie straks live via de Facebook van gemeente Ede.

12:53

De politie bevestigt een aanhouding en de vrijlating van één gegijzelde. De politie zal aangeven wanneer het incident klaar is.

12:43

De winkels binnen de rode lijn op onderstaand kaartje blijven tot nader order dicht. Winkels buiten de rode lijn kunnen open. De politie bepaalt wanneer het gebied wordt vrijgegeven in verband met het onderzoek dat loopt.

Download hier het kaartje (pdf, 11 MB)

12:27

Politie Gelderland: "We snappen dat er veel vragen zijn over de situatie in Ede. Op dit moment is de veiligheid van de betrokkenen en de hulpdiensten het belangrijkst. Daarom zijn we terughoudend in onze communicatie over de situatie. Op deze manier kunnen wij zorgvuldig ons werk doen. Op het moment dat er updates zijn, melden we dit."

11:54

Statement burgemeester René Verhulst

"Momenteel is een gijzelingssituatie gaande in het centrum van Ede. Zojuist zijn er drie gegijzelden vrijgelaten, maar de situatie duurt nog steeds voort. Een vreselijke situatie voor al deze mensen. Mijn zorg en gedachten gaan uit naar hen en hun naasten. Ik hoop dat de situatie nu snel en veilig opgelost wordt.

We zien heel veel filmpjes van de situatie ter plaatse online gaan. Ik verzoek met klem hier heel terughoudend mee om te gaan en niet te delen. De gegijzelden die nu vrij zijn hebben recht op rust en privacy. Ook de politie wil graag hun werk op een goede manier uit kunnen oefenen.

Naast mijn zorg voor de gegijzelden begrijp ik dat dit impact heeft op alle mensen die plotseling hun woning hebben moeten verlaten, evenals op de ondernemers in het centrum, gezien alle winkels voorlopig gesloten blijven. Ik hoop op hun begrip hiervoor, zeker op deze dag voor Pasen. We hebben het Raadhuis geopend als opvanglocatie. De betrokken instanties spannen zich tot het uiterste in om de situatie op een veilige en vreedzame manier op te lossen. Zodra er meer informatie beschikbaar is, zullen we dit met u delen. Volg daarvoor de kanalen van de politie en onze kanalen."

11:35

De politie heeft bevestigd dat er 3 gegijzelden zijn vrijgelaten uit het café. De gijzeling is nog bezig.

11:02 uur

Voor winkeliers en andere ondernemers in het centrum van Ede is een informatiepunt ingericht. Dit is op het Raadhuis, Bergstraat 4.

10:41 uur

We merken dat er veel vragen zijn over de aanleiding. Op dit moment is er geen indicatie voor een terroristisch motief.

10:36 uur

In een pand in het centrum is een gijzeling van meerdere personen gaande. Daarom zijn meerdere specialistische diensten ter plaatse.

09:45 uur

Let op! Alle winkels in Ede-Centrum blijven voorlopig gesloten. Kom niet naar het centrum van Ede.

09:35 uur

Een groot deel van de winkels in Ede-Centrum kunnen niet open vanwege het incident. We plaatsen hier zo spoedig mogelijk een kaartje van het gebied dat is afgezet. Kom niet naar het centrum van Ede.

09:01 uur

Vanwege een incident roept de politie mensen op om weg te blijven uit het centrum van Ede. Wat er precies aan de hand is, is niet bekend gemaakt. Zaterdagochtend hebben agenten en een arrestatieteam zich verzameld bij een pand aan het Museumplein. Ook de ME en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) zijn aanwezig.

Vanwege het incident worden ongeveer 150 woningen ontruimd. Bewoners worden opgevangen in het Raadhuis.

Ook is het treinverkeer tussen Ede-Wageningen en Barneveld-Zuid stilgelegd.