Portal verbindt Ede en Wageningen met de wereld

Op het World Food Center terrein in Ede staat vanaf eind september een goudgekleurde zeecontainer: een portal, onderdeel van het wereldwijde Shared_Studios portal netwerk. De portal is uniek in Nederland en legt verbinding met andere portals in o.a Berlijn, Londen, Stockholm, New York, Los Angeles, Mexico, Gaza-Stad, Nairobi, Kabul en Amman. De portal staat enkele maanden op het World Food Center terrein en trekt dan rond door de regio Ede-Wageningen. Met gesprekken, optredens, culturele en cultuureducatieve activiteiten in en rondom de portal willen Ede en Wageningen het cultuuraanbod een impuls geven en beter zichtbaar maken. 

“Met de portal brengen we verwondering en verbinding naar Ede en Wageningen. Een plek waar onze inwoners kunnen binnenlopen voor een bijzonder of juist alledaags gesprek met iemand aan de andere kant van de wereld, maar waar ze ook samen met kunstenaars mooie ideeën kunnen uitvoeren”, aldus Hester Veltman, wethouder Kunst en Cultuur in de gemeente Ede. “Dat is precies wat we willen in Ede en Wageningen: reuring”. 

“Verbinding tussen kunst, wetenschap en food”

De portal is een samenwerking van Ede en Wageningen en focust op de verbinding tussen de wereld van kunst, wetenschap en de innovatieve foodsector in de regio. Cultuurmakers, food-spelers, scholen en inwoners worden uitgenodigd om met elkaar en met de wereld in dialoog te gaan, krachten te bundelen en innovatieve ideeën te genereren. Wethouder Anne Janssen van de gemeente Wageningen: “Wageningen staat bekend om baanbrekend onderzoek op het gebied van voedsel en klimaat. De portal is een mooie plek om de verbinding tussen onze inwoners, de universiteit en de rest van de wereld te versterken, via inhoudelijke en culturele programma’s in de container.” 

Portals

Portals zijn fysiek identieke ruimtes op verschillende locaties die met elkaar in verbinding staan en zo mensen bij elkaar brengen die elkaar normaal nooit zouden ontmoeten. In de portal komen gasten oog in oog met iemand anders op de wereld, live en op ware grootte. Het resultaat: een ervaring waarbij beide bezoekers het gevoel hebben samen in 1 kamer te staan. De portal in Ede is één van 50 over de hele wereld, te vinden in musea, parken, vluchtelingenkampen, universiteitsterreinen, scholen en stadscentra.
De portal Ede-Wageningen is een project van twee jaar binnen de culturele proeftuin Ede-Wageningen. Het ministerie van OCW heeft hier subsidie voor toegekend, als één van de 15 culturele proeftuinen in Nederland.

Gouden Portal
Naar overzicht