Programma Airborne Ede-maand 2023 bekend

Het programma van de Airborne Ede-maand 2023 is bekend. September staat in het teken van drie grote herinneringsevenementen. Die verbinden we door culturele en educatieve activiteiten zoals een klassendag, tentoonstellingen, muziek, vlaggen en nog veel meer.

Burgemeester René Verhulst: “Het belooft weer een prachtige maand te worden. Waarbij we herdenken en vieren met elkaar combineren. Vrijheid is nooit vanzelfsprekend, dat zien we vandaag de dag nog. Met de herinneringsevenementen die op stapel staan, leren we van het verleden en combineren dat met een eigentijdse viering. Ik kijk ernaar uit.”

Drie grote herinneringsevenementen markeren de maand

  1. De Airborne Veteranenavond met het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Op vrijdag 25 augustus, de laatste vrijdag in de Heideweek, is een gratis concert voor veteranen en inwoners van Ede. Op het Kuiperplein brengen we samen een ode aan de moed en inzet van onze veteranen.
  2. De Airborne Luchtlandingen en Herdenking op zaterdag 16 september. Samen herdenken, beseffen en beleven we op de Ginkelse Heide. Met de herdenking, de luchtlandingen en een aansprekend publieksprogramma voor jong en oud.
  3. Het Pegasus Wandelfestival op zaterdag 23 september. Drie beleveniswandeltochten met theatrale elementen waarin het verhaal van onze Pegasus ontsnappingsroutes centraal staat.

Culturele en educatieve activiteiten

Naast de drie grote, terugkerende evenementen, zijn er ook verschillende culturele en educatieve activiteiten. Twee activiteiten uitgelicht:

  1. Twee gratis exposities over de Airborne op de Ginkelse Heide. Bezoekers kunnen nu de expositie ‘Ik kom terug’ bekijken en vanaf juli ook de expositie ‘Missies van Toen en Nu’. De exposities staan vlak bij de Schaapskooi.
  2. Drie muurschilderingen in Ede over de Airborne. De nieuwste muurschildering is te zien in Veldhuizen bij de flat ‘Bellefleur’. De andere twee muurschilderingen zijn bij de Van Eekelenflat en de Wijde Veldweg in Ede.

Meer informatie

Het volledige programma staat in grote lijnen op www.ede.nl/airborne. Houd deze pagina in de gaten voor de meest actuele informatie.

Samen met partners

De gemeente Ede organiseert de activiteiten in de Airborne maand met verschillende partners zoals 11 Luchtmobiele Brigade, vfonds, Stichting Heideweek, SRVV en het Platform Militaire Historie Ede. Samen vertellen we het unieke verhaal van de geschiedenis van de Airborne Luchtlandingen 79 jaar geleden. Zo geven we de geschiedenis door, want vrijheid mag nooit vanzelfsprekend zijn. Samen met partners, bezoekers en natuurlijk de veteranen kijken we uit naar 80 jaar herdenken in 2024.