Raad beveelt burgemeester René Verhulst aan voor herbenoeming

Burgemeester René Verhulst (1960) is sinds 8 september 2017 burgemeester van Ede. Nu zijn eerste ambtsperiode bijna voorbij is heeft burgemeester Verhulst aangegeven graag voor een tweede termijn herbenoemd te willen worden. De afgelopen maanden heeft een vertrouwenscommissie van vier fractievoorzitters het functioneren van de burgemeester beoordeeld. In een besloten vergadering op donderdag 30 maart besprak de raad zijn bevindingen en stemde in met de herbenoeming.

Een burgemeester wordt benoemd voor zes jaar. Na zes jaar komt een burgemeester in aanmerking voor een herbenoeming voor weer zes jaar. Voor het einde van de benoemingstermijn geeft de zittende burgemeester aan of hij/zij in aanmerking wil komen voor een herbenoeming. In de Gemeentewet staat dat de raad de taak heeft om een aanbeveling tot herbenoeming op te stellen. Hiervoor heeft de raad een vertrouwenscommissie benoemd met als leden fractievoorzitters Bart Omlo (VVD), Gerrit Flier (SGP), Cora Otter (ChristenUnie) en Ellen Out (GroenLinks).

Herbenoemingsraad

Op donderdag 30 maart presenteerde de vertrouwenscommissie zijn werk en bevindingen. Deze herbenoemingsraad is, vanuit de gemeentewet, geheim. Na het besloten deel maakte plaatsvervangend voorzitter Daan Weststrate bekend dat de raad heeft ingestemd met de aanbeveling tot herbenoeming van de burgemeester.

Burgemeester René Verhulst: “Ik ben nog net zo geïnspireerd en gemotiveerd om dit ambt op te pakken als 6 jaar geleden. Ik ben dan ook blij en vereerd met het vertrouwen dat mij door de raad wordt gegeven om door te gaan. Er liggen nog uitdagingen genoeg, ik blijf er tegenaan gaan!”

De Gelderse Commissaris van de Koning stuurt deze aanbeveling door aan de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. De minister neemt bijna altijd de aanbeveling van de raad over. De minister draagt de burgemeester voor en de Koning en minister van BZK ondertekenen uiteindelijk het besluit tot herbenoeming. De ceremoniële herbenoeming vindt naar verwachting plaats in de raadsvergadering van 7 september 2023.