Restaurants uit Ede verduurzamen

Acht restaurants uit Ede hebben in een jaar tijd 8% CO2 bespaard met aanpassingen aan hun menukaart. Ook zijn ze drie keer zoveel lokale producten gaan inkopen. Deze aanpassingen zorgen jaarlijks voor een besparing van ruim 10 autoritjes rond de wereld, 17.988 douchebeurten aan water en 6 voetbalvelden aan ruimte. Dit blijkt uit onderzoek van het project ‘restaurants van morgen’.

Restaurants van Morgen

Onder de noemer Restaurants van Morgen startte Dixie's, Restaurant Buitenzorg, Rode Peper & Basilicum, RUIG Drinks & Bites, Stadscafé Oscar, Steakhouse Amadeus, Café 100 en de Bourgondiër in 2018 met het verduurzamen van hun eten en manier van werken. Zij kregen begeleiding van Greendish om o.a. hun menukaart duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door hun producten lokaal in te kopen, gebruik te maken van seizoensproducten, voedselverspilling te verminderen en minder vlees te serveren. De restaurants kregen ook informatie over duurzame vis, circulariteit en zout, suiker en vet.

Belangrijkste resultaten

Het project Restaurants van Morgen werd in de gehele regio Foodvalley georganiseerd. In totaal deden 23 restaurants mee. Hieronder de meest opvallende resultaten.

  • Gemiddeld 8% minder CO2-uitstoot, door kleine aanpassingen in het menu.
  • Het aandeel vegetarische gerechten is gestegen van 8 naar 13%.
  • Ook zijn de gemiddelde porties kleiner geworden, om minder voedsel te verspillen.
  • De helft van de restaurants is een samenwerking aangegaan met lokale producenten.
  • Uit de inkoopcijfers bleek bovendien dat de restaurants gemiddeld 3x meer lokale producten hebben gekocht dan ze vóór deelname aan het project deden. 

Wat doet het met de restaurants?

Bijna 70% van de deelnemende restaurants gaf aan dat het project ‘Restaurants van Morgen’ heeft bijgedragen aan het verduurzamen van hun restaurant. Ook de kennis en de bewustwording over de duurzaamheid is vergroot. De horecaondernemers besparen dankzij de aanpassingen ook kosten en dat is zeker in deze economisch zware tijd een prettig resultaat. Deelnemende restaurants gaven aan dat verduurzamen makkelijker was dan ze dachten.

Leon Meijer, wethouder Food uit Ede “Het zijn zware tijden voor onze horecaondernemers. De Coronacrisis treft deze groep erg hard. Toen dit project in 2018 startte waren een aantal ondernemers gelijk enthousiast. Erg mooi om te zien. En de resultaten zijn er naar. Uit de resultaten blijkt: dit is gezond voor de consument, duurzaam voor de samenleving en kostenbesparend voor de horecaondernemer.

Bij het project Restaurants van Morgen zijn de partners Regio Foodvalley, de gemeenten, Provincie Gelderland, DuurzaamDoor (RVO), Rabobank en Greendish betrokken.  

Naar overzicht