Rob de Nijs wint Cultuurprijs Ede

Zanger en acteur Rob de Nijs heeft dit jaar de gemeentelijke Cultuurprijs gewonnen. “Een bevlogen artiest die zich bij ieder optreden voor de volle honderd procent geeft”, was het lovende oordeel van de jury. Rob de Nijs, die in Bennekom woont, ontving de Cultuurprijs vrijdag uit handen van wethouder Karin Bijl (cultuur). De juryprijs voor veelbelovend talent ging dit jaar naar fotograaf Arjan van Bruggen.

Cultuurprijs Ede

De gemeente reikt eens per drie jaar de Cultuurprijs Ede uit aan mensen of instellingen die zich op een bijzondere manier inzetten op cultureel gebied. De prijs zou eerder uitgereikt worden in 2021 maar dat is toen vanwege corona een jaar uitgesteld.

Rolmodel

Tijdens een middagprogramma vol culturele optredens sprak wethouder Bijl vol lof over Rob de Nijs. “Als één van de grondleggers van de Nederlandstalige muziek is hij van groot belang geweest voor de muziek in Nederland. Rob de Nijs is een rolmodel voor velen. Het is een voorrecht voor onze gemeente om deze bijzondere inwoner binnen onze grenzen te hebben wonen.”

Juryprijs

Naast de Cultuurprijs is er ook nog een juryprijs voor veelbelovend talent vergeven en die ging maar fotograaf Arjan van Bruggen. “Eigentijds, spiritueel en geïnspireerd legt hij mensen vast. In één flitsend beeld brengt hij onderwerpen in beeld waarin hij het heden en de toekomst met elkaar verbindt.”, oordeelt de jury.