Tweede lindeboom ter ere 200 jaar gemeente Ede

Vandaag plantten de leerlingen van de Ericaschool samen met wethouder Hester Veltman een Lindeboom in Otterlo. Eind vorig jaar werd er ook al een Lindeboom in Lunteren geplant. Het planten van de Lindebomen hoort bij een reeks activiteiten ter ere van het 200 jaar bestaan van de gemeente Ede.

Wethouder Hester Veltman: “200 jaar gemeente Ede is een mooie aanleiding om dit stukje geschiedenis weer even tot leven te brengen. We planten Lindebomen omdat deze al eeuwen lang worden gebruikt bij het verfraaien van (verzamel)plaatsen. Mooi dat we op deze wijze aandacht kunnen geven aan het verleden van onze gemeente”.

Leerlingen van de Ericaschool in Otterlo en wethouder Hester Veltman planten de tweede lindeboom ter ere van 200 jaar gemeente Ede

Wapen van Ede

Tussen 1812 en 1817 waren Lunteren, Otterlo, Bennekom en Ede aparte gemeentes. Met ingang van 1 januari 1818 gingen deze vier gemeenten samen op in één gemeente: de Gemeente Ede. In voorbereiding op deze samenvoeging werd er in die periode een wapen toegekend: een vrouw die steunt op een Bijbel en in haar hand een speer vasthoudt, met daar bovenop een vrijheidshoed. Het wapen is (gestileerd) nog altijd te zien in het logo, op het briefpapier en in de gemeentevlag.

Activiteiten

Ter ere van het 200 jaar bestaan organiseert de gemeente Ede een reeks activiteiten. Het planten van de Lindebomen in de vier voormalige gemeenten is hier onderdeel van. Daarnaast wordt er gewerkt aan een lesbrief voor scholen en een boek over de gemeente Ede en het gemeentewapen. Ook komen er diverse panelen binnen de gemeente met daarop informatie over het gemeentewapen. 

Lees hier meer achtergrondinformatie.

Naar overzicht