Vernieuwde tekst van artikel 1 Grondwet onthuld in Raadhuis Ede

In het Raadhuis van Ede vond op donderdag de onthulling plaats van de vernieuwde tekst van artikel 1 van de Grondwet. In het bijzijn van de Edese gemeenteraad en vertegenwoordigers van de Koplopersgroep en de Edese regenbooggemeenschap, onthulden burgemeester Verhulst en wethouder Karin Bijl (inclusie) de nieuwe tekst, die weer te zien is op de muur in de hal van het Raadhuis.

Artikel 1 van de Grondwet waarborgt gelijke behandeling voor iedereen in Nederland, ongeacht zijn of haar situatie. Het verbiedt discriminatie op basis van verschillende gronden zoals religie, levensbeschouwing, politieke overtuiging, ras en geslacht. De recente wijzigingen voegen nu ook seksuele gerichtheid en handicap toe aan de beschermde gronden. Deze aanpassingen zijn het resultaat van een langdurig proces in zowel de Eerste als de Tweede Kamer.

Wethouder Karin Bijl benadrukte het symbolische belang van de onthulling van de vernieuwde tekst: "Hoewel dit moment misschien klein lijkt, draagt het een grote symbolische waarde met zich mee. De Grondwet is namelijk de belangrijkste wet van ons land en legt de basis voor een vrije samenleving waarin iedereen beschermd is tegen discriminatie en uitsluiting. Artikel 1 bepaalt dat niemand mag worden beoordeeld op basis van wie ze zijn."

Bijl is trots op de vernieuwde tekst, die een prominente plaats inneemt in het Raadhuis. “Deze onthulling onderstreept het streven naar gelijkheid en inclusie in onze gemeente en symboliseert de inzet voor een samenleving waarin iedereen zich geaccepteerd en gerespecteerd voelt.”