Week van de Pleegzorg

Dit jaar vindt van 31 oktober t/m 7 november voor de vierde keer de Week van de Pleegzorg plaats. Een goed moment om aandacht te besteden aan het belang van pleegzorg en het tekort aan pleegouders. In Ede doneren dertien scholen hun hek voor een speciaal spandoek en bedanken we ouders die een of meerdere kinderen opvangen.  

Het aantal nieuwe pleegouders dat zich aanmeldt, is gedaald. Dat is zonde, want pleegouders zijn van onschatbare waarde én heel hard nodig. Pleegzorg Nederland heeft dit jaar als doel gesteld om 3.500 nieuwe pleegouders te werven. Daar helpen we in Ede graag aan mee! Maar liefst dertien scholen in de gemeente Ede besteden aandacht aan de Week van de Pleegzorg. Tussen 31 oktober en 7 november hangen er spandoeken op schoolhekken die moeten aansporen om met elkaar het gesprek aan te gaan over pleegzorg.

Week van de Pleegzorg - Pleegzorg Nederland

Pleegouders zijn helden

Wethouder Léon Meijer legt uit: “De afgelopen vier jaar heb ik als wethouder jeugdzorg met eigen ogen gezien wat een pleeggezin voor de kinderen betekent. Opgroeien in een gezin met een vader, een moeder en broertjes en zusjes, het is zo belangrijk voor een kind. Pleegouders zijn helden als je het mij vraagt. Zij bieden pleegkinderen stabiliteit en veiligheid en de warmte van het gezinsleven. Grote dank aan alle pleeggezinnen in Ede!”

In het zonnetje

Behalve de werving van nieuwe pleegouders vindt de gemeente Ede het ook belangrijk om de huidige pleegouders in het zonnetje te zetten. De 90 pleegouders, die momenteel een of meerdere kinderen opvangen, ontvangen een dinerbon als dank voor hun inzet. Wethouder Meijer overhandigt op woensdag 31 oktober de eerste dinerbon aan Patrick Bolink, pleegvader én voorzitter van het Pleegoudernetwerk in Ede.

Gratis oppas

De rest van de pleegouders ontvangt gedurende de Week van de Pleegzorg een brief en dinerbon. Ook aan een geschikte oppas is gedacht: de Jongerenraad Ede biedt gratis oppashulp aan. Pleegouders kunnen een beroep doen op deze toppers als zij de dinerbon verzilveren.  

Naar overzicht