Week van de veiligheid in Ede

Vanaf maandag begint de Week van de Veiligheid. Van 11 tot en met 14 oktober zullen verschillende onderwerpen op het gebied van veiligheid worden uitgelicht. De gemeente vind het belangrijk om hier in deze landelijke actieweek extra aandacht aan te besteden. Ook wordt in deze week ook de campagne Hackshield gelanceerd.

De thema’s die behandeld worden zijn Cybercriminaliteit, Meld Misdaad Anoniem, Ondermijning en Geweld. Iedere dag een andere thema met een daarbij aansluitende doelgroep.

Burgemeester René Verhulst: “Veiligheid is een ontzettend belangrijk onderwerp voor ons als gemeente. Het welzijn van onze inwoners staat voorop en een veilige en daardoor leefbare omgeving is daar een cruciaal onderdeel van. Samen met verschillende partners doen we iedere dag onze uiterste best om dit te realiseren, maar we kunnen dit niet alleen. De ogen en oren van onze inwoners zijn voor ons een wapen in de preventie van criminaliteit. We informeren hen graag hoe ze daarvan melding kunnen doen. Daar wordt in deze week extra aandacht aan besteed.”

Hackshield

Op maandag wordt de campagne Hackshield in Ede gelanceerd. Hackshield is een online platform waarop kinderen van 8 tot 12 spelenderwijs leren over de gevaren van cybercriminaliteit. De campagne zal in totaal 3 maanden lopen. Maandelijks wordt degene die die maand de meeste punten heeft behaald uitgeroepen tot winnaar. De drie winnaars en degene die in totaal de meeste punten heeft verzameld worden in februari door de burgemeester gehuldigd. Aanmelden kan via www.joinhackshield.nl.

Ondermijning

Naast dat het de Week van de Veiligheid is, is het ook de Week van de Ondermijning. Bij ondermijning maken criminelen voor hun illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en dienstverleners. In samenwerking met veiligheidspartners uit Gelderland-midden worden vanuit het programma Samen Weerbaar verschillende activiteiten georganiseerd in het kader van de aanpak van ondermijning. Zo gaat de gemeente samen met handhaving en politie op woensdag op een aantal plekken de wijk in om inwoners te informeren over de signalen van ondermijning.

Over de Week van de Veiligheid

Tijdens de donkere dagen in het najaar neemt de kans op criminaliteit toe. Ondernemers en hun medewerkers kunnen veel ellende voorkomen door preventieve maatregelen te nemen. Week 41 (11-17 oktober 2021) is daarom omgedoopt tot de Week van de Veiligheid. Al meer dan tien jaar wordt zo het thema veiligheid extra onder de aandacht gebracht. Koninklijke Horeca Nederland, Transport en Logistiek Nederland, Detailhandel Nederland, VNO-NCW, MKB-Nederland, politie, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de PVO’s/RPC’s, het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en meer dan 180 gemeenten zetten zich in om van deze week een succes te maken. Meer informatie: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/week-van-de-veiligheid 

Naar overzicht