Rolstoel toegankelijk

De Veluwe bestaat grotendeels uit zandgronden en heidevelden. Als u een rolstoel hebt is de Veluwe minder makkelijk begaanbaar. Daarom heeft de gemeente Ede een aantal verharde wandelroutes aangelegd. Deze paden zijn verhard met granietgruis, een natuurproduct dat niet schadelijk is voor de bossen en prettig begaanbaar is voor rolstoelen en scootmobielen.

Startpunten

Er zijn twee punten in de bossen van de gemeente Ede, vanwaar u uw route kunt starten:

  • Parkeerplaats `Heidebloemallee`: deze parkeerplaats ligt aan de weg N224 ter hoogte van Hectormeterpaaltje 2222. Vanaf kunt u in het bos een rolstoelvriendelijke vlinderroute volgen. Deze route voert door bos en heide, langs stuifduinen en een prachtige kikkerpoel. Langs de route zijn een aantal rolstoelvriendelijk picknickplaatsen aanwezig.
    U kunt ook vanaf de parkeerplaats het verharde fietspad volgen langs de Heidebloemallee. Via dit fietspad komt u bij de `heidebloemplas` Via een houten vlonder kunt u met uw rolstoel of scootmobiel tot vlak aan de waterkant komen. Regelmatig zijn hier schitterende libellen of bijzondere vogels te zien. De Heidebloemplas is een waar pareltje in het bos van de gemeente Ede.
  • Natuurcentrum Veluwe: de tweede startplaats voor rolstoelvriendelijke routes ligt bij het Natuurcentrum Veluwe aan de Groot Ginkelseweg 2-A in Ede. Bij het natuurcentrum wordt u gastvrij ontvangen en kunt u genieten van een kop koffie of echte `Zwienekeutels`. Vanaf daar kunt u via de Groot Ginkelseweg en de Kreelse weg uw weg vervolgen en komt u uiteindelijk bij de  `Plas van Gent` en de `Kreelse plas`. Bij beide wateren kunt u met rolstoel of scootmobiel dicht bij het water komen. Hier kunt u genieten van het rijke leven aan de waterkant.

Kijkt u eens op http://www.natuurzonderdrempels.nl voor meer rolstoeltoegankelijke plekken.