Veelgestelde vragen

Op deze pagina leest u de antwoorden op veelgestelde vragen over de Airborne herdenking.

Veelgestelde vragen

Show all / Hide all

Hoe laat begint en eindigt de Airborne?

Op zaterdag 16 september 2017 om 9.30 uur beginnen de eerste activiteiten op het Airborne Publieksplein en op de Ginkel Heath Experience. De luchtlandingen beginnen om 10.00 uur. Er nemen dit jaar ongeveer 1000 para’s uit verschillende landen deel aan de Airborne luchtlandingen. De activiteiten duren tot 16.30 uur.

Hoe kom ik bij de Airborne op de Ginkelse Heide?

Wij adviseren om zoveel mogelijk gebruik te maken van fiets en/of pendelbussen om op de Ginkelse Heide te komen.

Met de fiets

Wij raden u aan om met de fiets te komen. U kunt via het fietspad naast de N224 naar de Ginkelse Heide. Dan heeft u geen last van opstoppingen. De veiligheidsdiensten moeten altijd doorgang hebben. Daarom wordt er een fietsvrije zone ingesteld, zogenaamde fietsparkeerlaatsen. Onze Airbornecrew wijst u aan waar u uw fiets kunt neerzetten.

Met de auto

Vanaf de A30, Ede, kunt u gratis parkeren op Ede-Driesprong. Vanaf daar rijden de hele dag 24 gratis pendelbussen van en naar de hei. Borden wijzen u de weg naar de beschikbare parkeerplaatsen. Er wordt niet meer geparkeerd op de andere kazerneterreinen.

Het parkeerterrein vanaf de A12 is niet langer beschikbaar.

Met de trein

Vanaf station Ede-Wageningen rijden pendelbussen naar de Heide. De bushalte voor de Airborne wordt aangegeven.

Park & Bike

U kunt ook de fiets achterop de auto doen en parkeren in de buurt van bloemenveiling Plantion. Hiervoor neemt u op de A30 de afslag Ede-Kievitsmeent. Het is vanaf daar ongeveer 40 minuten fietsen naar de Ginkelse Heide. Borden geven de Park&Bike-parkeerplaats aan.

Hoe vraag ik een parkeerkaart voor de Ginkelse Heide aan voor de Airborne Luchtlandingen?

In principe zijn er geen parkeerkaarten beschikbaar. Als u een invalidenparkeerkaart heeft, kunt u parkeren op het hiervoor speciaal ingerichte gedeelte van het weiland naast de schaapskooi. Leg de invalideparkeerkaart zichtbaar achter de ruit. Als u vanaf de A12 komt, kunt u parkeren op de weilanden naast de schaapskooi. We raden u aan om op tijd te komen.

Een aantal pendelbussen beschikt over een lage instap voor ouderen. Bij de andere bussen helpt de chauffeur graag een handje.

Hoe laat en waar gaan de pendelbussen naar de Airborne?

De eerste bussen vertrekken vanaf 8.00 uur en rijden tot alle bezoekers ’s middags weer van de hei zijn vertrokken. Het programma duurt tot 16.30.

Er zijn twee opstappunten voor de pendelbussen. Dit is aan de zuidkant van station Ede-Wageningen en bij het MOB-complex bij de Driesprong.

Het is ongeveer 500 meter lopen vanaf de uitstapplaats naar de dropzone op de Ginkelse Heide.

Waar blijven mijn VIP-kaarten voor de Airborne luchtlandingen?

Er worden gasten uitgenodigd voor een VIP-ontvangst in de schaapskooi. Deze gasten hebben zich apart aangemeld en ontvangen een speciale P-kaart voor 11 september. Heeft u nog geen kaarten ontvangen? Bel dan naar het Klantcontactcentrum van de gemeente Ede via telefoonnummer 14 0318 of (+31) 6 28 45 58 99.

Hoe bestel ik kaarten voor de Airborne Luchtlandingen?

De Airborne luchtlandingen zijn gratis toegankelijk. Ook parkeren en het gebruik maken van pendelpussen is gratis.

Hoe bereiken invaliden en ouderen de Airborne?

Als u over een invalidenparkeerkaart beschikt, mag u parkeren op het hiervoor speciaal ingericht gedeelte van het weiland naast de schaapskooi. U kunt dan het beste via Ede naar de Ginkelse Heide rijden. De Ginkelse Heide is een natuurgebied. Het blijft daarom lastig bereikbaar voor invaliden of mensen die slecht ter been zijn. 

Per bus

Veel bussen hebben een lage instap en zijn ook toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.

Wordt de N224 helemaal afgesloten tijdens de Airborne?

Ja, de N224 gaat ’s morgens vroeg om 6.00 uur dicht voor doorgaand verkeer. Vanaf het kruispunt bij de Apeldoornseweg tot aan de A12. Aan het eind van de middag gaat de weg weer open. Fietsers en bromfietsers kunnen uiteraard wel het fietspad van de N224 op.

Wat is er voor kleine kinderen te doen tijdens de Airborne?

Ginkel Heath Experience

Het Airborne-evenement is geschikt voor iedereen, jong en oud. Voor kinderen zijn er activiteiten op de Ginkel Heath Experience. De GHE biedt dit jaar weer mooie en gratis (kinder)activiteiten zoals schminken, het maken van glittertattoos of sleutelhangers en 3D-pen tekenen.

Er is een workshop Instagram zodat men de Airborne 2017 kan volgen: #airborne_2017

Muziek

Er is een uitgebreid muziekprogramma. Van de Regimentsfanfare Garde, Grenadiers en Jagers met DJ, sergeant Wilson’s Airforceshow en de Zingende Kapsters. Natuurlijk ontbreken de pipes & drums niet op de hei.

Airbornemarkt

Er is een grote Airbornemarkt met veel bijzondere spulletjes: van boeken tot (militaire) kleding.

Zijn er toiletten aanwezig op het Airborne terrein?

Op het evenemententerrein zijn mobiele toiletvoorzieningen aanwezig, inclusief enkele invalidentoiletten. Nabij de parkeerweilanden staat een echte pipiwagen. Een bijzondere toiletbeleving voor kids!

Waar kan ik eten en drinken krijgen tijdens de Airborne?

Er is een groot Airborne-publieksplein met horeca vlakbij de schaapskooi. Daar is van alles verkrijgbaar, van koffie tot ijs, van patat tot broodjes. Ook op de Ginkel Heath Experience en bij de bushalte is eten en drinken te krijgen.

Denk aan contant geld. U kunt niet pinnen op de hei.

Gaat het Airborne luchtlandingen programma ook door bij slecht weer?

De activiteiten gaan ook bij slecht weer door, inclusief de herdenking. Of er door parachutisten gesprongen wordt is wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Dit wordt ’s ochtends door de organisatie bepaald. Het springen kan ook worden verschoven naar een later tijdstip. Volg deze website voor updates.

Hoe kan ik de Airborne volgen op Instagram en Twitter?

Via Instagram en Twitter (#Airborne_2017) kunt u de gebeurtenissen op de Ginkelse Heide volgen.

Is er Wifi beschikbaar op het Airborne terrein?

Nee. Op de Ginkelse Heide is geen Wifi beschikbaar.

Mag ik mijn hond meenemen naar de Ginkelse Heide?

Ja. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Heeft u nog andere vragen?

Neem dan contact met ons op via de e-mail: airborne@ede.nl. Of bel naar 14 0318 of (+31) 6 28 45 58 99. Een Whatsapp-bericht sturen kan ook.