Grafbedekking

Er is steeds meer behoefte om op een persoonlijke manier uiting te geven aan de rouwverwerking. Dit zien we bijvoorbeeld in de vormgeving van grafbedekkingen, zoals een grafsteen of planten. U wilt natuurlijk het graf graag aankleden zoals bij de overledene past. We hebben hiervoor soepele regels:

  • Voor graftekens en monumenten mogen alleen duurzame materialen worden gebruikt. Bijvoorbeeld natuursteen, kunststof, duurzaam hout, metaal of glas.
  • Alle onderdelen moeten vastzitten aan de bedekking en de verplichte fundering. De grootte van de bedekking is voor alle soorten graven in de verordening vastgesteld.

Vergunning

Voor het plaatsen van grafbedekking heeft u een vergunning nodig. Als u alleen planten als grafbedekking neerzet, heeft u geen vergunning nodig. Lees hierover meer bij het product grafsteen plaatsen.

Onderhoud

Wij zorgen voor het onderhoud van de begraafplaatsen. Dit bekostigen we onder andere uit het geld dat rechthebbenden betalen voor het plaatsen van een grafteken. Hiervan wordt de ruimte rondom de graven onderhouden. U zorgt zelf voor het onderhoud van de grafbedekking. Maar u kunt dit tegen betaling ook door ons laten doen. Lees hierover meer bij het product Grafonderhoud.

Grafbeplanting, losse bloemen en planten

Op een graf mag u potplanten en bloemen in vazen neerzetten. U mag ook losse bloemen neerleggen. Ook mag u eenjarige en winterharde planten in de grond zetten, dit alles moeten binnen de grenzen van het graf blijven. Bij algemene graven is dit het aangewezen deel van het graf. De beheerder kan beplanting, losse bloemen, kransen en dergelijke verwijderen, als deze verwelkt zijn.

Grafbedekking bij natuurbegraven

Voor natuurbegraven gelden andere regels. Kijk voor meer informatie bij Natuurbegraven.