Eikenprocessierups herkennen

Eikenprocessierupsen zitten alleen op eikenbomen. U herkent ze aan de opvallende nesten op de stammen of dikkere takken (zie foto). U kunt ze ook zien als ze in processie op zoek gaan naar voedsel. U ziet dan een lint van rupsen over de boomstam kruipen.

Larven

De eikenprocessierups komt in de maanden mei, juni en juli voor. De rups is eigenlijk de larve van een nachtvlinder. Die legt haar eitjes in de top van de eikenbomen. Hier overwinteren de eitjes. Net voordat de knoppen van de eik uitlopen komen de behaarde, oranje rupsen uit de eitjes. Tussen half mei en half juni krijgen de rupsen na het vervellen de kenmerkende brandharen. In juli zijn de rupsen volgroeid. De kleur verandert dan in grijs met lichtgekleurde zijden. Hierna verpoppen de rupsen zich tot vlinders.

Melding

Heeft u een eikenprocessierups gezien? U meldt dit via een Melding Woon- of leefomgeving. Na een melding bekijken we eerst de situatie. Op plaatsen waar veel mensen buiten komen krijgt de bestrijding voorrang. Vervolgens behandelen we de bomen in de woonomgeving. We werken dan zo snel en effectief mogelijk. Na uw melding kan het dus voorkomen dat het een paar weken duurt voordat we gaan bestrijden.

Belangrijk!

Raak de rupsen en nesten niet aan. Ook de rupsrestanten en nesten uit vorige jaren niet. 'Oude' brandharen blijven meer dan vijf jaar schadelijk.