Teken

Het is heerlijk wandelen en fietsen in de buitengebieden van de gemeente Ede. Dit is jammer genoeg niet zonder gevaren. Zoals in alle groene gemeenten, komt ook in de bossen en (heide)velden rond Ede de teek voor. Een beet van dit beestje kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Wij waarschuwen u hiervoor.

Teek herkennen

Een teek lijkt op een klein, zwart spinnetje. Teken komen vooral voor in bossen en (heide)velden, maar ook in tuinen. Teken zijn erg klein. Je kunt ze soms bijna niet zien. Er zijn teken van 1 tot 5 millimeter groot. Teken voeden zich met het bloed van een mens of dier.

Tekenbeet voorkomen

U kunt een tekenbeet voorkomen door onderstaande tips te volgen:

  • Blijf op de paden.
  • Draag goed sluitende kleding.
  • Controleer uw lichaam op teken.

Teek verwijderen

Hoe langer de teek vastzit, hoe groter de kans dat u ziek wordt. Een teek moet daarom snel en voorzichtig verwijderd worden. Op de website van het RIVM leest u hoe u een teek op een veilige manier kunt verwijderen.

Ziekte van Lyme

Een teek kan geïnfecteerd zijn met de ziekte van Lyme. Door een beet kan de ziekte worden overgedragen op u of uw huisdier. Op de website van het RIVM en die van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) leest u meer over de symptomen van de ziekte van Lyme en de behandeling.