Biomassa

Afval hergebruiken als grondstof is natuurlijk beter voor het milieu. Daarom zijn wij steeds op zoek naar nieuwe manieren om afval her te gebruiken. Ons groenafval is daar een goed voorbeeld van.

Hout

Als we bomen kappen, worden de stammen zoveel mogelijk verkocht op de veiling. Deze worden vaak gebruikt om meubels van te maken. Niet alle houtsoorten zijn daarvoor geschikt. Van sommige houtsoorten wordt spaanplaat gemaakt. En soms is het de beste optie om er papier van te laten maken. Toch blijft er ook een grote hoeveelheid over die wij als biomassa gebruiken. Op de website van Probos leest u meer over biomassa. De biomassa wordt omgezet in energie of warmte. De energie verwarmt de woningen in onder andere de wijk Kernhem via een (stads-)warmtenet. Op de website bio-energiedevallei leest u meer over de energiecentrale.

Blad

Een andere manier van hergebruik is composteren. Elk jaar wordt het afgevallen blad ingezameld. Van een deel van het ingezamelde blad maakt een plaatselijke ondernemer hoogwaardige bladaarde. Dat is uitstekend geschikt als potgrond. Het overige blad brengen we naar een composteerbedrijf. We zijn op zoek naar toepassingen waarmee we blad ook kunnen omzetten naar biomassa.

Gras

Gemaaid gras wordt nu nog grotendeels gecomposteerd. Maar er ontstaan inmiddels allerlei toepassingen voor gras. De verwachting is dat het gebruikt kan worden als grondstof voor bijvoorbeeld de chemische industrie en vezelindustrie. We zijn op zoek naar toepassingen waarmee we gras kunnen omzetten naar biomassa.