Onderhoud zandwegen

Wij onderhouden ruim 80 kilometer zandweg in onze gemeente. Het gebruik van de zandpaden neemt toe. Het onderhoud daardoor ook.

Wij onderhouden de zandwegen het hele jaar door. Bij het onderhoud van de zandwegen zijn wij afhankelijk van het weer. Onder de volgende omstandigheden voeren wij onderhoud uit:

  • bij voorspelling van droog weer. Als het kort na het onderhoud aan de zandweg gaat regenen wordt de weg modderig en onbegaanbaar.
  • als de zandweg voldoende opgedroogd is. Het schaven van een te natte zandweg zorgt voor een modderig wegdek.
  • wanneer de vorst uit de grond is. Door vorst in de grond kan het water niet weg. Hierdoor wordt de zandweg modderig en onbegaanbaar en heeft onderhoud geen zin.
  • als de zandweg niet te droog is. Dit geeft stofoverlast en de weg wordt niet goed aangereden.

Onderhoud in de winter

Op dit moment is het al een lange tijd nat weer. Hierdoor ontstaan er kuilen in de zandwegen. Vanwege het weer kunnen wij hier op dit moment niets aan doen. We zijn terughoudend met het opvullen van de wegen, zeker als er veel water op de wegen staat. We bekijken per zandweg of we maatregels kunnen nemen om overlast tegen te gaan.

We zijn ons ervan bewust dat dit een vervelende situatie is voor mensen die langs de zandwegen wonen. Als het weer het toe laat zetten we het onderhoud aan de wegen voort.

Beleid

We ontvangen regelmatig vragen en klachten over de zandwegen, bijvoorbeeld over stofoverlast en veiligheid. In de nota zandwegen leest u hoe wij omgaan met (het onderhoud van) de zandwegen. Daarbij proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de verschillende belangen. In de nota vindt u ook een overzicht van de geschiedenis en achtergronden van zandwegen.