Manal Attia: van afwashulp tot koffiemaatje voor bewoners

Manal Attia op haar werkplek

"Eerst spraken we vanwege de taal vooral met Manal via haar man, maar haar Nederlands is nu sterk verbeterd. Ze zorgt ervoor dat het koffiedrinken gezellig en soepel verloopt. Bewoners praten graag met haar." Gastvrouw Ermi Rensen en gastheer maaltijden Arnold Huibers zijn trots op Manal Attia. Zij deed mee aan het project Participatieplekken en ontwikkelde zich in een jaar tijd tot zelfstandig Vilente-vrijwilliger bij woonzorgcentrum St. Barbara in Ede.

Elke dinsdagochtend helpt Manal met koffieschenken voor bewoners. Ook maakt ze de tafels netjes voor de lunch. Bewoners, mantelzorgers en buurtbewoners maken er graag een praatje. Manal zorgt ervoor dat de sfeer plezierig en huiselijk blijft. "Naast dit vrijwilligerswerk en de zorg voor de kinderen volg ik taallessen bij ROC A12."

Salades en toetjes

"We verzorgen hier koffie en maaltijden voor zestig mensen", vertelt Arnold. “Toen Manal nog participatievrijwilliger was, begon ze bij ons in de afwaskeuken. Later hielp ze bij het opscheppen van de soep en samen maakten we de salades en toetjes mooi op. We legden steeds de nadruk op het sociale aspect.

"Al snel bleek dat ze meer wilde en meer kon", zegt Ermi. "Ik vind het heel knap hoe ze zich ontwikkeld heeft. Ze maakt goed contact met de bewoners. Ze neemt veel initiatief en iedereen geniet ervan. Het is fijn dat zij er is. Je hebt net wat meer armslag. Het is goed voor de sfeer. Vrijwilligers zijn de kers op de taart. We moeten hen echt op handen dragen!"

Via het project Participatieplekken van de gemeente Ede kunnen mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt en een bijstandsuitkering begeleid vrijwilligerswerk doen. Dit kan bij verschillende organisaties. Deze plek leidt tot doorstroom naar regulier vrijwilligerswerk of naar een ander project binnen de gemeente. Het aantal uren is afhankelijk van de belastbaarheid van de persoon.

Juni 2016