Een 'hyperactieve autist' die gaat als een speer

Max Minderaa op zijn werkplek

Max Minderaa (23) noemt zichzelf grappend een 'hyperactieve autist', die heeft leren omgaan met zijn beperking. Met hulp van accountmanagers Annelies van Voskuilen en Dickjan Otto van gemeente Ede kon hij aan de slag bij GVO drukkers en vormgevers. Daar organiseerde directeur Alje Tamminga het juiste werk en goede begeleiding. Nu zitten er drie tevreden mannen om de tafel: Max doet het zo goed dat hij een betaald contract heeft gekregen.

Max: "Ik heb PDD NOS en ADHD. Door mijn beperking lukt het me niet om zelfstandig een baan te vinden. Daar heb ik begeleiding bij nodig. Mijn vriendin tipte me dat het UWV hierbij zou kunnen helpen. Via hen kwam ik bij het P-team, het Participatieteam van de gemeente Ede terecht. Ik ben gesprekken gaan voeren met mijn accountmanager Dickjan Otto. Samen met hem heb ik zicht gekregen op mijn mogelijkheden en onmogelijkheden."

Dickjan: "Wij hebben Max geholpen om vooral te kijken wat hij wél kan. Als je een beperking hebt, kun je heel vaak te horen krijgen wat je niet kunt. Dat doet iets met je zelfvertrouwen. Daar had Max ook wel een beetje last van: ‘ik kan toch niets’. Terwijl Max een getalenteerde knul is."

Tot zijn recht komen

Die gesprekken waren nodig om Max klaar te stomen voor een plek op de arbeidsmarkt. Maar dan wel een plek waar hij past. Met goede begeleiding en waar hij niet aan zijn lot wordt overgelaten. Max: “Door mijn beperking heb ik moeite met het maken van keuzes, plannen, ordenen, initiatief tonen en dingen onthouden. Ik neem dingen heel letterlijk en ben snel afgeleid. Maar als ik mijn taken één voor één aangeboden krijg (of via een lijst) en ik goed aangestuurd word, dan kom ik helemaal tot mijn recht.”

Die goede aansturing en begeleiding krijgt Max sinds kort bij GVO drukkers en vormgevers in Ede. Hij werkt daar op de afdeling productie en logistiek. Max zorgt er onder andere voor dat orders die van de drukpers komen, worden verwerkt tot een verpakt en verzendklaar product. Ook is hij regelmatig op de weg te vinden om bestellingen in en rond Ede af te leveren.

Huiverig

Directeur Alje Tamminga is zo tevreden over Max dat hij hem een contract voor een half jaar heeft aangeboden, met uitzicht op verlenging. Alje: "De overheid verwacht van ons dat we ook mensen in dienst nemen met meer afstand tot de arbeidsmarkt. En we hebben ook een bepaald takenpakket in onze productielijn dat heel geschikt is voor deze doelgroep. Toen zijn we in gesprek gegaan met de gemeente om hier mensen voor te krijgen. Eerlijk gezegd was ik in het begin wat huiverig. Er heerst best een vooroordeel dat dit een bepaald type mens is. 'Ze kunnen best veel, maar willen niet', wordt er dan gezegd."

Goed nagedacht

Dat vooroordeel is wat Alje betreft totaal niet uitgekomen. "Max, maar ook de anderen die wij hier hebben, zijn stuk voor stuk ontzettend enthousiaste, gemotiveerde en plezierige mensen. Ze zijn stipt, houden zich aan de afspraken, werken hard en serieus. Nu hebben wij als werkgever van tevoren ook wel goed nagedacht wat we met hen willen. Want gewoon een bus laten komen en de mensen aan het werk zetten, dat werkt niet. We bieden werk aan dat echt bij hen past. Ook hebben we een speciaal team voor Max en de anderen opgezet. Dat team wordt aangestuurd door iemand die privé ook te maken heeft met mensen met een beperking. Dat werkt heel goed."

Elke klus aangrijpen

De werkgever heeft dus een verantwoordelijkheid, maar de werknemer ook, benadrukt Alje. “Die moet het echt willen. En geloof me, dat heb je als werkgever snel genoeg door hoor. Als dat niet zo is, prik je daar zo doorheen.” Max knikt. “Je moet elke klus aangrijpen. Niet bang zijn om afgewezen te worden of op je bek te gaan. Dat mag, fouten maken we allemaal. Maar ga er wel vol voor. En het kan even duren, maar uiteindelijk vind je dan een plek die bij je past. En waar je aan de slag kunt met wat je wél kunt en waar begrip is voor je beperking.”

Houd vol

Dickjan hoort het glimlachend aan: "Het geeft ons als Participatieteam heel veel voldoening dat Max zo goed terecht is gekomen. We hebben veel in hem geïnvesteerd, prachtig om te zien hoe dat er uitkomt. Dat geeft ook hoop voor mensen die nog wachten op een plek die bij hen past. Houd vol, die plek komt er!"

Juni 2016