Zonder werk voel ik me waardeloos

Mido aan het werk

Mido (40) is twee jaar geleden uit Syrië naar Nederland gevlucht. Hij woont in Ede en heeft een stage-werkplek als keukenhulp in Hotel De Bosrand. Via het WerkgeversServicepunt regio FoodValley (WSP) werkt hij daar twee dagen per week bij de kookbrigade. Mido volgt daarnaast drie dagen per week taalles. Zo gaat het leren van de taal veel sneller.

Werk vinden zoals bij Mido blijkt niet gemakkelijk. De taalachterstand, onduidelijkheid over kwaliteiten, diploma’s die niet geldig zijn in Nederland en het ontbreken van een netwerk helpen hem niet. Het WSP helpt kandidaten als Mido met het vinden van een stageplaats of een baan.

Van aannemer naar kok

In Syrië was Mido aannemer. Accountmanager WSP Dickjan licht toe: “Om hier aannemer te worden is een lange route. Een grote hobby van Mido is koken, dus de brug was snel gemaakt. Zeker toen bleek dat Henry Huppelschoten, chef-kok bij Hotel De Bosrand, enthousiast was.” 

Leergierig

Henry vertelt: “Vluchtelingen beschikken over veel kwaliteiten, hebben levenservaring en zijn zeer gemotiveerd om hier iets van hun leven te maken. Dus toen Dickjan Mido aan ons voorstelde, was de beslissing om hier aan mee te werken snel gemaakt. Mido is een ontzettend leergierige en spontane man.”

Werkbelang

Mido straalt trots uit als hij over zijn werk praat. “Met deze stage verdien ik geen salaris. Ik krijg nu een uitkering, maar ik vind het vreselijk om mijn hand op te moeten houden. Thuis niets doen, is niks voor mij. Zelf weer een salaris verdienen, het liefst met werk hier in de keuken, zou geweldig zijn. Ik vind Nederland een mooi land en ik ben hier goed opgevangen. Ook met de mensen om mij heen ben ik heel blij. En mijn leidinggevende is een super man.”