Patrick Eskandarian: "Kom erachter waar je kracht ligt!"

Patrick Eskandarian op zijn werkplek

Hij had jarenlang geen betaalde baan. Er waren teleurstellingen bij proefplaatsingen. Toch gaf Patrick Eskandarian niet op. Hij kreeg een kans om zich te laten zien, greep die en schopte het er zelfs tot een betaald contract. “Het was alsof ik achter een raam zat en daar doorheen alles zag wat ik wilde.”

Patrick pakt er een stoel bij in de Repro-ruimte van de gemeente Ede, waar hij nu werkt. Tussen de printers en stapels papier doet hij zijn verhaal. “Graag zelfs. Als ik anderen kan inspireren, is dat alleen maar mooi.”

Geen aantrekkelijk cv

"Ik heb jarenlang thuis gezeten en dat was een pittige tijd. Ik kwam vanuit Iran naar Nederland en heb heel lang op mijn verblijfsvergunning moeten wachten. In die tijd kon ik niet werken of een opleiding doen. Daardoor bouwde ik geen aantrekkelijk cv op. Het kostte later dus veel moeite om mij naar werk te bemiddelen. De consulenten van de gemeente Ede konden me af en toe wel plaatsen bij projecten, maar daar is niets vasts uit voortgekomen. Het was niet de goede tijd of de goede plek voor mij."

Bezig blijven

"Ondertussen zat ik niet stil. Ik heb er altijd tempo en discipline ingehouden. Als je geen werk hebt, is bezig blijven heel belangrijk. Ik deed veel vrijwilligerswerk, onder andere bij een klein theater in Ede. Dat hield me op de been. Daar kon ik mijn creatieve ei kwijt. Natuurlijk had ik ook mijn depressieve momenten. Ik vergelijk het altijd met een raam waarachter zich van alles afspeelt. Mensen hebben werk, krijgen daar voldoening uit, verdienen hun eigen geld. En ik zit daar vanaf de andere kant naar te verlangen, maar kan er niet bij."

Kans grijpen

"Uiteindelijk heb ik de kans gekregen om mezelf te laten zien op de Repro-afdeling van de gemeente Ede. Mijn re-integratieconsulent zorgde dat ik daar als stage aan de slag kon. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Ik ben er 200% voor gegaan. Dankzij mijn collega’s, die me enorm goed hebben opgevangen, voel ik me echt op mijn plek. Mijn leidinggevende is zelfs zo tevreden dat ze me een betaald contract voor een halfjaar heeft aangeboden."

Laat ego thuis

"Mijn tip voor mensen die ook zo’n kans krijgen? Pak hem aan, wat het ook is. Ook met behoud van uitkering. En laat je ego thuis! Moet je prullenbakken legen? Doe het dan. Keertje koffie halen? Gaan! Die inzet wordt gezien en gewaardeerd."

"Ik ga elke dag met plezier naar m’n werk. Mag met beeld werken, creatief bezig zijn, me met computers en ICT bezighouden. Allemaal dingen waar ik van houd. Mijn werk geeft me zekerheid, ik heb meer contact met mensen. Ik voel me fitter in m’n lijf en in m’n geest door het dagelijkse ritme. Ik kom tot bloei, hoor ergens bij, voel me volwaardiger onderdeel van de maatschappij."

Het zelf doen

"Ik gun dit positieve gevoel aan iedereen die lang thuis zit. Het is echt de moeite waard om erachter te komen wie je bent, waar je goed in bent en waar je kracht ligt. En waar ligt jouw top? Ga dat ontdekken, doe een poging. Gun jezelf een beter leven. Er zijn mensen die je willen helpen, zoals de consulenten van de gemeente. Maar uiteindelijk moet je het wel zelf doen. Het gaat om jouw inzet!"

"Ik heb Patrick de mogelijkheid gegeven om met behoud van zijn uitkering stage te lopen binnen de afdeling Huisvesting en Services. Patrick heeft die kans met beide handen aangepakt. Hij heeft de afgelopen periode hard en goed gewerkt. Daarom heb ik hem nu een contract van een half jaar aangeboden, zodat op zijn cv straks een jaar werkervaring staat vermeld bij de gemeente Ede. Vanuit goed werkgeverschap vind ik het belangrijk om mensen een kans te bieden. Tegelijk was Patrick zelf bereid om aan de slag te gaan, in welke functie dan ook. Dat zegt iets over hem en dat heeft hij ook helemaal waargemaakt."

Juni 2016