Spoorzone Ede

Station Ede-Wageningen krijgt een compleet nieuw station. Ook het omliggende gebied wordt flink aangepakt. We maken het station gereed voor de toekomst. Er komt een P+R met ruim 500 parkeerplaatsen en een fietsenstalling met ongeveer 1.800 plaatsen. Daarnaast komt er ook een bewaakte stalling (eerste 24 uur gratis) voor ongeveer 6.000 fietsen. Op het station zijn goede informatievoorzieningen, een divers aanbod van stationsvoorzieningen (waaronder winkels) en comfortabele wachtruimtes. Ook worden de overstaptijden verkort. Het ontwerp is gemaakt door de architecten/ ingenieurscombinatie Mecanoo/Movares en is nu klaar.

Beschrijving

Het nieuwe station Ede-Wageningen wordt gebouwd aan de oostkant van de Albertstunnel. Hier bevindt zich straks, aan de zuidzijde van het spoor, het nieuwe ‘hart’ en hoofdentree van station Ede-Wageningen. En of je nu met de fiets, de bus of de auto aankomt: de route is overzichtelijk en het parkeren is goed en ruim opgezet.

De loopafstand naar de hoofdentree is vervolgens kort en prettig. De markante toren en de reizigersvoorzieningen bij de entree zorgen voor een echt welkom. De ruime en lichte reizigerstunnel leidt de reiziger snel naar het gewenste perrons. De perrons zijn zowel per (rol)trap als met de lift te bereiken.

De houten stationskap zorgt voor een bijzondere sfeer op het perron en biedt het geheel een bijzonder aangezicht. De stationskap overdekt een groot deel van de perrons en zorgt voor zowel voor beschutting als voor prettig daglicht. Op het station komen meerdere comfortabele wachtruimtes en een kiosk. Ook komt er een extra perron bij.

Twee tunnels

Het station kent naast de belangrijkste oostelijke reizigerstunnel (gekoppeld aan de hoofdentree) ook een westelijke tunnel. Hiermee is het station via vier verschillende in- en uitgangen te bereiken en te verlaten. De Noordzijde van het station biedt volop mogelijkheden tot het stallen van fietsen en het ophalen en wegbrengen van reizigers met de auto. Het ontwerp van station Ede-Wageningen garandeert de reiziger, de stad en de regio een goed bereikbaar, comfortabel en overzichtelijk station.

Passend bij landschap en omgeving

Het station staat op een bijzondere plek; aan de rand van de Veluwe op de overgang naar de Gelderse Vallei. Het Veluwse landschap heeft dan ook als belangrijke inspiratie gediend voor de vorm van de stationskap en de toren. Ook de gekozen beplanting is kenmerkend voor de regio. Het stationsgebied krijgt een groen karakter dat naadloos overgaat in de omliggende bebouwing en toegangswegen. De toren bij de hoofdentree van het station wordt een uniek herkenningspunt.

Kijk voor meer informatie op de website Spoorzone Ede.

Documenten

Kijk voor de documenten op de website van Spoorzone Ede.

Planning

De bouwwerkzaamheden starten eind 2018/begin 2019. Het nieuwe station Ede-Wageningen is naar verwachting eind 2021 klaar.

Vragen?

Gemeente Ede, NS en ProRail werken samen aan het project Spoorzone Ede. Het project Spoorzone Ede wordt ook mogelijk gemaakt door financiering van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincie Gelderland.

Heeft u een vraag over het project Spoorzone Ede? Dan kunt u contact opnemen met het projectteam Spoorzone. Stuur een e-mail naar spoorzone@ede.nl of bel naar (0318) 68 07 46.