Bubbelend en stinkend riool

Als het regent maakt lucht in het riool plaats voor (afval)water en zoekt het een uitweg (ontluchting). In de regel loopt deze ontluchting via een open rioolpijp door het dak van uw woning en via regenpijpen. Als er geen goede ontluchting is, kan het ontsnappen van lucht uiteindelijk met zoveel kracht gepaard gaan dat het water uit het toilet of schrobputje spuit.

Bubbels

Heeft u geen ontluchtingspijp op uw dak? Dan kunt u problemen krijgen zoals bubbelende afvoeren of stank in huis. Als uw riool niet verstopt is en u hoort tóch gebubbel, dan is de ontluchting mogelijk het probleem. Dit geldt ook als elke afvoer in uw huis een stankslot heeft en het riool tóch stinkt. Misschien hebt u bij een verbouwing de dikke ontluchtingspijp vervangen door een kleinere omdat u niet precies wist waarvoor de pijp daar zat. Schakel daarom bij bubbelende afvoeren of een stinkend riool een deskundige in, zoals een installateur of loodgieter.

Stank

Overigens kunt u door aanpassingen aan het openbare riool ook problemen krijgen. Hebt u stankproblemen nadat bij u in de buurt aan het riool is gewerkt? Of woont u in een gebied met flinke hoogteverschillen? Overleg dan met ons om een oplossing te vinden.