Vocht in huis

Een muffe lucht of schimmelplekken duiden op vocht in uw huis. Om dit soort problemen op te lossen, moet u eerst de oorzaak vinden.

De drie belangrijkste oorzaken zijn:

  1. Te weinig ventilatie: door ademen, koken, wassen of planten water geven produceert u veel vocht in huis. Daarom is ventilatie belangrijk. Bijvoorbeeld via roosters in de ramen. Dan ventileert u constant een beetje. Om flink door te luchten, kunt u één keer per dag de ramen even open zetten. Ook het verwarmen van ruimten helpt om vocht te verdrijven.
  2. Lekkende riolen of regenpijpen: door een lekke regenpijp kan vocht door de buitenmuur naar binnen komen. Ook kan het riool in uw huis lekken of ergens verstopt zijn. Dat geldt ook voor lekke water- of CV-leidingen. Als u een lek heeft, schakel dan een installateur in.
  3. Grondwaterproblemen: als de grondwaterstand langere tijd te hoog is, kan dit leiden tot vocht in huis. Als huiseigenaar moet u zelf zorgen dat de fundering van uw woning bestand is tegen grondwater. Meld het wel bij de gemeente als u klachten heeft.