Fietsplan

Ede gaat voor de fiets! We hebben een netwerk van maar liefst 350 kilometer fietspaden in onze gemeente. En we zijn nog lang niet klaar. Fietsen moet veilig, toegankelijk en comfortabel zijn. We leggen nieuwe fietspaden aan en verbeteren bestaande fietspaden. Zo geven we ruim baan aan de fietser.

In het nieuwe Fietsplan staat wat we gaan doen om het de fietser in Ede zo makkelijk mogelijk te maken. Zijn er nieuwe fietsroutes nodig? Welke fietspaden moeten we verbeteren? Hoe stimuleren we het fietsen in de gemeente? Het nieuwe Fietsplan volgt op het eerste Fietsplan uit 2016.

In juni en juli 2023 konden inwoners van Ede meedoen aan een fietsenquĂȘte, waarin zij hebben aangegeven wat ze in de gemeente graag terug willen zien. Ook andere organisaties denken hierover mee, zoals de Fietsersbond. Al deze input gebruiken we voor het nieuwe Fietsplan. Zo gaan we fietsen in Ede veiliger en makkelijker maken. In 2024 wordt het nieuwe Fietsplan aan de gemeenteraad aangeboden.

Dankzij het eerste Fietsplan zijn er verschillende fietspaden verbeterd en liggen er nieuwe, comfortabele fietsroutes. Een aantal resultaten:

  • De nieuwe fietsroute tussen station Ede-Wageningen en Veenendaal is grotendeels klaar.
  • Tussen de N224 en de Koekeltse Boslaan ligt het eerste deel van de Noord-Zuid route. In de toekomst willen we de route verder doortrekken naar de Rietkampen.
  • Het eerste deel van het Pico Bello Pad (fietsroute Ede-Wageningen) is klaar.
  • De aanrijdroutes voor fietsers naar de Somatunnel zijn aangepast.
  • De parallelwegen van de Keesomstraat tussen de Frankeneng en de Galvanistraat zijn ingericht als fietsstraat.
  • We hebben fietspaden aangepast rond de rotondes bij de Stadspoort.
  • Tussen De Klomp en Ederveen hebben we een stuk fietspad langs de Hoofdweg aangelegd.