Ondernemen in Ede
De gemeente Ede is volop in ontwikkeling. Ondernemers spelen hierin een belangrijke rol. Op verschillende manieren zijn we u als ondernemer graag van dienst.
Ondernemersmagazine
Het Ondernemersmagazine is er speciaal voor u als ondernemer uit de gemeente Ede. Hierin vindt u inspirerende verhalen en nieuws van andere ondernemers uit de gemeente, handige informatie en interessante evenementen. Meld u aan en u krijgt het magazine vier keer per jaar gratis in uw mailbox.
Accountmanagers
Een accountmanager is uw aanspreekpunt. Hij of zij zorgt voor de verbinding tussen ondernemers en de gemeente. De accountmanagers staan altijd voor u klaar. U kunt bij hen terecht met al uw vragen over:
- het starten van een onderneming
- huisvestingsplannen
- de gemeente
- Regio FoodValley
- vastgoed
- bedrijventerreinen
- detailhandel
- lokaal ondernemen
- toerisme en recreatie
- sociaal ondernemen
- circulariteit
Wilt u weten wie de accountmanagers zijn? Ga voor meer informatie naar het Ondernemersmagazine.
Starters en ZZP'ers
Bent u starter of zzp’er en wilt u uw bedrijf beginnen in Ede? Wij geven u als startende ondernemer de steun die u nodig heeft. Lees hier meer informatie.
Netwerken Met Je Buren
Als ondernemers bent u volop aan de slag met uw bedrijf. Dat geldt voor u en voor de bedrijven om u heen. Wij kunnen ons voorstellen dat een kennismaking of bijpraatmoment met de buren er dan bij inschiet. Ervaring heeft geleerd dat het nuttig en interessant is om uw buren te kennen. Eerder organiseerden wij Netwerken Met Je Buren, waarbij ondernemers hun buren in de straten rondom hen leerden kennen. Dit was een groot succes.
Daarom organiseert de gemeente Ede dit jaar wederom een reeks bijeenkomsten Netwerken Met Je Buren. U ontvangt hiervoor vanzelf een uitnodiging in uw brievenbus.
Op de kaart kunt u zien wanneer wij bij u in de buurt Netwerken Met Je Buren organiseren. De avonden starten om 17.30 uur en eindigen om 20.00 uur. Aanmelden kan via ondernemen@ede.nl. Houd uw brievenbus in de gaten!
Zit uw terrein er niet bij? Wij zullen in 2020 verder gaan met de evenementen en komen dan ook graag bij u.
(Klik op de afbeelding voor een grotere weergave).
155-Help-een-bedrijf
Heeft u tegenslag of weet u even niet hoe het verder moet met uw bedrijf? Neem dan contact op met 155-help-een-bedrijf. Dit is het noodloket van het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Hier kunt u als ondernemer uit de gemeente Ede gratis terecht voor advies en ondersteuning. Dit werkt als volgt:
- Ga naar de website van 155 of bel naar 088 99 90 155.
- U wordt binnen 24 uur teruggebeld door een ondernemersadviseur.
- Binnen vijf werkdagen heeft u een intakegesprek.
- De adviseur bespreekt met u de situatie en kijkt naar concrete oplossingen.
WerkgeversServicepunt
Zoekt u personeel of heeft u vragen over de arbeidsmarkt en de bijbehorende wet- en regelgeving? Neem dan contact op het WerkgeversServicepunt (WSP) regio FoodValley. Zij zijn het trefpunt voor werkzoekenden en werkgevers. U kunt bij hen terecht voor:
- Het melden van vacatures, vacaturevervulling en leer-werkplaatsen;
- Advies op het gebied van personeel en arbeid;
- Projecten om instroom van werkzoekenden mogelijk te maken;
- Het selecteren en in dienst nemen van personeel;
- Advies bij het ontslaan van personeel;
- Informatie over de situatie op de arbeidsmarkt;
- Advies over ziekte en ziekteverzuim van personeel;
- Advies rond plaatsing van bijzondere doelgroepen die in aanmerking komen voor subsidie.
Kijk voor meer informatie op de website van het WerkgeversServicepunt regio FoodValley.
Programma Aanpak Stikstof (PAS)
De Raad van State heeft het Programma Aanpak Stikstof (PAS) vernietigd. Het vernietigen van de PAS heeft grote gevolgen voor de vele bouwplannen in Nederland, dus ook voor Ede. Veel gemeenten wachten af en zetten alle aanvragen tijdelijk on hold. Zo niet Ede. Onder strenge voorwaarden wordt weer een aantal vergunningen verleend. Voor de overige projecten, die een grotere stikstofdepositie hebben dan 0, worden de aanvragen voorlopig niet verleend, tot we een advies hebben van het rijk.
Wat kan nog wel
De gemeente gaat nu voor het bouwen van één woning, het ver- en uitbouwen van een woning, het ver- en uitbouwen van niet-agrarische utiliteitsgebouwen en het realiseren van ‘bouwwerken geen gebouw zijnde’ weer vergunningen verlenen. Het gaat in deze gevallen om projecten die in beperkte mate extra stikstof veroorzaken. De gemeente verbindt hieraan wel de voorwaarde dat zoveel mogelijk natuur inclusief en klimaatneutraal wordt ontworpen. Van een nieuwe woning wordt bijvoorbeeld verwacht dat deze energieneutraal is en bedrijven wordt gevraagd een duurzaamheidsplan in te dienen bij hun verbouwplannen
Berekenen stikstofdepositie
Bij elke aanvraag voor een vergunning zal de Omgevingsdienst (OddV) beoordelen of een stikstofberekening ingediend moet worden. Van projecten, waarvan we weten dat ze geen stikstofdepositie in Natura2000 veroorzaken, zal de OddV geen berekening vragen. Dat is het geval als een project ver van Natura2000 ligt en/of een zeer kleine stikstofuitstoot heeft.
Voor projecten die hier niet onder vallen en niet vrijgesteld zijn, moet een stikstofberekening gemaakt worden. Hieruit moet blijken of het project geen toename van de stikstofdepositie (dus afgerond kleiner of gelijk aan 0,00 mol N/ha/jaar) op Natura2000-gebieden veroorzaakt. Zowel de aanlegfase als de gebruiksfase moeten hierbij worden beschouwd. Voor stikstofberekeningen dient gebruik gemaakt te worden van de AERIUS-calculator, die sinds maandag 16 september weer beschikbaar is, na te zijn aangepast aan de uitspraak van de Raad van State.
Indien het noodzakelijk is voor een project om een beroep te doen op interne saldering zal gewacht moeten worden op de handreikingen die momenteel door het Rijk worden opgesteld, die naar verwachting in oktober verschijnen (voor meer info, zie bij12).
Meer informatie bij het Ondernemersplein
Het Ondernemersplein is het startpunt van de overheid voor ondernemers.