Houtstook

 • Veel mensen vinden een kachel of haard gezellig. Maar rook brengt ook schadelijke stoffen in de lucht en kan voor overlast zorgen. Ook in uw huis komen schadelijke stoffen vrij.
 • De rook blijft lang om het huis en in de buurt hangen, zeker als het windstil of mistig is.
 • Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben extra last van houtstook. Stook daarom zo schoon mogelijk als u stookt.
 • Via de subsidieregeling rookkanaal verwijderen kunnen inwoners van de gemeente Ede een vergoeding van € 1000 aanvragen. Deze is voor het weghalen of definitief onbruikbaar maken van hun schoorsteen. Hierover leest u meer onder het kopje ‘Subsidieregeling rookkanaal verwijderen’.

Wat kunt u doen bij overlast door houtrook?

Zit u ’s zomers in de rook van de vuurkorf van de buren, of slaat 's winters de rook van een open haard even verderop bij u naar binnen? Probeer er altijd eerst samen uit te komen. Een goed gesprek en simpele maatregelen om beter te stoken kan een stuk schelen in de overlast. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de houtstokers  maatregelen wil nemen om overlast te verminderen. Zij willen bijvoorbeeld de barbecue vervangen voor een schonere. Of de vuurkorf, open haard of houtkachel minder vaak aan doen. Als een gesprek onvoldoende oplevert, kunt u bij ons een melding maken van overlast.

Meld overlast van houtrook

Komt u er samen niet uit? Het is ook mogelijk om buurtbemiddeling in te schakelen.

Meer weten over wat u kunt doen bij overlast? Kijk op de website van Milieu Centraal voor een stappenplan. 

Wanneer u in huis uw houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling. De stoffen kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet. Stook daarom liever niet of zo min mogelijk. Wilt u toch de houtkachel, pelletkachel of open haard aansteken? Met de tips hieronder kunt u de uitstoot van schadelijke stoffen beperken:

 • Kijk op www.stookwijzer.nu of er een stookalert in uw omgeving is. Stook niet bij een stookalert, bijvoorbeeld als het windstil of mistig weer is.
 • Stook alleen droog hout. Hout moet minimaal twee jaar drogen. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat. U kunt ook met een vochtmeter testen of het hout een vochtigheidsgehalte tussen de 15 en 20 procent heeft.
 • Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Zo weet u zeker dat het hout uit verantwoord beheerd bos komt.
 • Stook geen (spaan)plaat, laminaat, papier en karton. Stook ook geen geverfd of geïmpregneerd hout.
 • Gebruik voor uw terrashaard, vuurkorf of barbecue brandbare blokken van geperst hout, zonder toevoegingen. Deze zijn het minst schadelijk. Stapel ze losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout volledig verbranden en komen er minder schadelijke stoffen vrij.
 • Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving. Dit is een betere keuze dan een barbecue op houtskool. Toch kan in alle barbecues giftige rook ontstaan doordat vocht en vet uit het vlees druipt. Dit verbrandt in de vlammen. U voorkomt het druipen door een barbecue te gebruiken met een vet opvangplaatje.
 • Volg de instructies van uw kachel of haard voor het aansteken. Zijn er geen instructies? Gebruik dan de Zwitserse methode. U plaatst dan het hout kruislings op elkaar. De dikke blokken plaatst u onderaan en de dunne losse houtjes en aanmaakmateriaal bovenop. Maak het vuur van bovenaf aan.
 • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. U heeft dan ook minder kans op schoorsteenbrand.
 • Zorg voor volledige luchttoevoer en laat het hout niet ‘smoren’. Het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er meer schadelijke stoffen ontstaan. Houd ventilatieroosters open tijdens het stoken of zet een raampje open. Dit is vooral belangrijk bij oudere kachels. Schadelijke stoffen blijven zo niet hangen.
 • Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding van het hout niet goed gaat. Zorg dan voor meer luchtaanvoer.
 • Zorg dat uw kachel niet te groot is voor uw huis. Bij een te grote kachel wordt het al snel te warm tijdens het stoken. Op internet zijn verschillende sites te vinden met een rekentool of grafiek. Hiermee kunt u berekenen welk formaat kachel en schoorsteen past bij uw huis. Een specialist kan advies op maat geven voor uw situatie.

Per 1 november 2023 is een subsidieregeling opengesteld. Inwoners kunnen hiermee hun rookkanaal definitief onbruikbaar laten maken of weghalen.

Met de subsidieregeling kunnen inwoners een vergoeding van € 1000 aanvragen. Inwoners die willen stoppen met stoken met hout worden hiermee geholpen en een volgende bewoner kan de schoorsteen niet meer in gebruik nemen. Zo draagt u bij aan een gezondere leefomgeving.

Voorwaarden

U komt in aanmerking voor een subsidie tot € 1000 als u uw rookkanaal laat verwijderen of definitief onbruikbaar laat maken. Hiervoor gelden deze voorwaarden:

 • De aanvrager van de subsidie is de eigenaar van de woning of het pand waarbinnen de houtkachel, pelletkachel of open haard aanwezig is;
 • De woning bevindt zich binnen de regio Foodvalley (Ede, Barneveld, Renswoude, Scherpenzeel, Nijkerk, Rhenen, Veenendaal of Wageningen);
 • De schoorsteen is op het moment van aanvragen niet al verwijderd of definitief onbruikbaar gemaakt;
 • De schoorsteen wordt minstens op één verdieping boven de houtkachel, pelletkachel of open haard verwijderd. Dit kan ook op het dak zijn als er geen verdieping boven de houtkachel, pelletkachel of open haard is;
 • Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor het verwijderen van maximaal twee schoorstenen per adres;
 • Bij de aanvraag levert u foto’s aan waarop de datum zichtbaar moet zijn van het beeld op de foto. Dit mag ook in de digitale informatie van de foto te zien zijn. De datum mag er niet later bijgeschreven worden.

U vraagt subsidie aan voor het verwijderen van een rookkanaal via de knop hieronder. Als u de subsidie ontvangt, voert u de werkzaamheden uit binnen zes maanden na het besluit van de gemeente.

Vraag hier uw subsidie aan