Rijbewijs aanvragen

 • Wilt u uw rijbewijs verlengen of uitbreiden met een categorie? Dat kunt u ook online regelen. U krijgt een e-mail als uw rijbewijs klaarligt. Dit is maximaal 2 werkdagen na uw aanvraag. U moet het rijbewijs persoonlijk afhalen bij de balie. Voor het afhalen van uw rijbewijs heeft u geen afspraak nodig.
 • U kunt uw rijbewijs ook verlengen of uitbreiden bij de balie Publiekszaken. U heeft hiervoor een afspraak nodig. Een afspraak maken doet u online, telefonisch of bij de balie Publiekzaken.
 • Een eerste rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij de balie Publiekszaken. U heeft hiervoor een afspraak nodig. Een afspraak maken doet u online, telefonisch of bij de balie Publiekzaken. U kunt het rijbewijs zes werkdagen na uw aanvraag persoonlijk ophalen.
 • Haal uw rijbewijs binnen drie maanden na uw aanvraag op, anders wordt het rijbewijs vernietigd. Als u al een rijbewijs heeft, moet u deze bij de balie inleveren wanneer u het nieuwe rijbewijs ophaalt.
 • In sommige gevallen heeft u een gezondheidsverklaring nodig. Ook als u online uw rijbewijs verlengt.
 • Een rijbewijs is meestal tien jaar geldig. Soms is dat korter, bijvoorbeeld wanneer u een medische indicatie heeft.
Rijbewijs online verlengen of uitbreiden Afspraak maken bij de balie
Kosten rijbewijs  
Rijbewijs € 51,10
Omwisseling rijbewijs buitenland € 51,10
Gezondheidsverklaring voor rijbewijs € 43,75
Extra kosten spoedaanvraag € 39,65

U kunt vanaf 26 juni 2023 uw rijbewijs ook online verlengen of uitbreiden met een categorie.

U kunt uw rijbewijs alleen online verlengen of uitbreiden met een categorie als:

 • u al een geldig Nederlands rijbewijs heeft; en
 • u een mobiele telefoon heeft met NFC-chip, met Android versie 4.4 of hoger of de iPhone 7 of hoger met iOS13; en
 • u de DigiD app heeft.

Uw rijbewijs online verlengen gaat zo:

 1. Ga met uw huidige rijbewijs naar een RDW-erkende pasfoto-fotograaf (https://www.rdw.nl/particulier/locatiewijzer).
 2. Daar laat u een (digitale) pasfoto maken en zet u de handtekening die later op uw rijbewijs komt. U betaalt de fotograaf voor de foto en het verwerken van uw handtekening.
 3. De fotograaf stuurt uw pasfoto en handtekening beveiligd en digitaal naar de RDW.
 4. De RDW vergelijkt uw nieuwe pasfoto met die op uw huidige rijbewijs en laat binnen een paar minuten via de e-mail weten of u uw rijbewijs online kunt verlengen.
 5. In die e-mail staat een link naar de site waar u uw rijbewijs kunt aanvragen.
 6. U rekent af met iDEAL.
 7. Wanneer uw rijbewijs klaar is, krijgt u een e-mail van de RDW.
 8. U haalt uw rijbewijs op bij de gemeente. Dit kan zonder afspraak.

Meer informatie over het online verlengen van uw rijbewijs vindt u op de website van het RDW.

U vindt er ook een instructievideo over het online verlengen.

Als u een aanvraag doet bij de balie, heeft u een afspraak nodig. Een afspraak maken doet u online, telefonisch of bij de balie Publiekszaken. Neem de volgende documenten mee naar de balie:

 • Een kleurenpasfoto, niet ouder dan een half jaar. De andere eisen die aan de pasfoto worden gesteld vindt u op de website van de Rijksoverheid
 • Uw geldige legitimatiebewijs (bij eerste aanvraag of bij vermissing).
 • Uw oude rijbewijs
 • In sommige gevallen heeft u een Gezondheidsverklaring voor rijbewijs nodig. Deze vraagt u aan bij het CBR. Nadat u het besluit van rijgeschiktheid van het CBR heeft ontvangen, moet u binnen een jaar uw rijbewijs aanvragen. U hoeft het ontvangen besluit van het CBR zelf niet mee te nemen. Als de termijn verlopen is, moet u opnieuw een Gezondheidsverklaring aanvragen. Wilt u weten meer weten over de Gezondheidsverklaring? Hieronder leest u er meer over.

 • U kunt een spoedaanvraag doen bij de balie Publiekszaken. U heeft hiervoor een afspraak nodig. Een afspraak maken doet u online, telefonisch of bij de balie Publiekszaken. Een spoedaanvraag kunt u niet online regelen.
 • Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten.
 • Vóór 14:00 uur een spoedaanvraag ingediend? U kunt het rijbewijs meestal de volgende werkdag vanaf 10:30 uur afhalen.
 • Na 14:00 uur een spoedaanvraag gedaan? Dan kunt u het de tweede werkdag na aanvraag ophalen.

Wanneer u uw rijbewijs verloren bent of het gestolen is, moet u dit doorgeven aan de RDW. Dit kan online via DigiD op de website van de RDW of bij de balie Publiekszaken. Als u dit via onze balie doorgeeft, heeft u een afspraak nodig. Een afspraak maken doet u online, telefonisch of bij de balie Publiekszaken. Als er geen sprake is van een strafbaar feit, hoeft u niet eerst aangifte te doen bij de politie. U kunt direct bij de balie Publiekszaken een nieuw rijbewijs aanvragen. Dit kunt u niet online regelen.

Als u uw rijbewijs wil verlengen, heeft u een gezondheidsverklaring nodig als u:

 • 75 jaar of ouder bent;
 • het gaat om uw vrachtauto- of busrijbewijs (groot rijbewijs);
 • een medische indicatie heeft.

Invullen formulier gezondheidsverklaring

U vraagt een gezondheidsverklaring aan door een formulier in te vullen met vragen over uw gezondheid. Dit formulier kost geld.

 • Het formulier voor de gezondheidsverklaring kunt u digitaal invullen door in te loggen met uw DigiD op de website van het CBR. U betaalt dan met iDeal.
 • Bent u 75 jaar of ouder? Dan kunt u het formulier voor de gezondheidsverklaring kopen bij de balie Publiekszaken. U vult het formulier in en stuurt die per post naar het CBR.

Hoe werkt het?

 • U vult het formulier met de vragen over uw gezondheid in.
 • U krijgt daarna bericht van het CBR.
 • Als u onderzocht moet worden door een arts, krijgt u daarvoor een nieuw formulier.
 • Het CBR beoordeelt vervolgens al uw informatie en stuurt u een bericht. Het verwerken van uw verklaring kan vier maanden duren.

Komt u in Nederland wonen en hebt u een buitenlands rijbewijs? Dan kunt u daarmee een beperkte periode autorijden. Na deze periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben. In sommige gevallen kunt u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u hier rijexamen doen.

U wisselt uw buitenlandse rijbewijs persoonlijk om bij de balie Publiekszaken. U heeft hiervoor een afspraak nodig. Dit kunt u niet online regelen. Een afspraak maken doet u online, telefonisch of bij de balie Publiekszaken. Wij sturen uw aanvraag met alle documenten door naar de RDW. De voorwaarden verschillen, afhankelijk van het land waar u uw rijbewijs hebt gehaald. Op de website van de RDW vindt u informatie over wanneer en hoe u dat kunt doen.

Meenemen:

 • Één pasfoto die voldoet aan de eisen. Deze vindt u op de website van de Rijksoverheid.
 • Uw geldige legitimatiebewijs.
 • Uw buitenlandse rijbewijs.
 • Contant geld of uw pinpas.
 • Indien u in aanmerking komt voor de 30%-regeling van de Belastingdienst heeft u een Gezondheidsverklaring voor rijbewijs nodig. Deze vraagt u aan bij het CBR. Nadat u het besluit van rijgeschiktheid van het CBR heeft ontvangen, moet u binnen een jaar uw rijbewijs aanvragen. U hoeft het ontvangen besluit van het CBR zelf niet mee te nemen. Als de termijn verlopen is, moet u opnieuw een Gezondheidsverklaring aanvragen.

Belangrijk

Bij het aanvragen van een Nederlands rijbewijs levert u uw buitenlandse rijbewijs in. Uw buitenlandse rijbewijs wordt samen met de aanvraag opgestuurd naar de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW).  De RDW stuurt uw buitenlandse rijbewijs terug naar het land van afgifte. U mag tijdens de procedure geen autorijden.

Is de RDW akkoord met de omwisseling van uw buitenlandse rijbewijs? Dan krijgt u hierover binnen 10 werkdagen per post bericht van de RDW. Hebt u bericht ontvangen? Dan kunt u tijdens de openingstijden bij de balie Publiekszaken uw rijbewijs ophalen.

 • Je mag je autorijbewijs al halen als je 17 jaar bent. Tot je 18 jaar bent, rijd je dan altijd met een begeleider (coach) naast je.
 • Voordat je je rijbewijs aanvraagt, moet je eerst een begeleiderspas aanvragen via de website van de RDW.
 • Van de RDW ontvang je een goedkeuring.
 • Indien de begeleiderspas is goedgekeurd kun je je rijbewijs aanvragen. Je hoeft de begeleiderspas niet mee te nemen.

Voor een busrijbewijs mag je theorie-examen doen als je 17 jaar bent. Het examen kun je pas doen als je 18 jaar bent.

De Alcohol Verkeer Cursus is voor inwoners van de gemeente Ede die van plan zijn hun rijbewijs aan te vragen. Tijdens de Alcohol Verkeer Cursus leert u meer over alcohol en drugs in het verkeer en het effect daarvan.

Gratis rijbewijs aanvragen

Als u de Alcohol Verkeer Cursus heeft gevolgd, kunt u uw eerste rijbewijs gratis aanvragen. Let op: dit geldt dus niet voor een verlenging van uw rijbewijs. Meer informatie over de cursus vindt u op deze pagina.

 • Sinds 26 mei 2018 hebben alle rijbewijzen een inlogmogelijkheid.
 • U kunt hierdoor vanaf 1 juli 2023 met uw rijbewijs online inloggen op websites van overheid, zorg en pensioenfondsen. Het gaat om websites waar u inlogt met uw DigiD-code.
 • Wanneer u na 1 juli een nieuw rijbewijs heeft aangevraagd, krijgt u hierover een brief van DigiD met een pincode.

De dienstverlening van de afdeling publiekszaken bestaat uit vele onderwerpen waaronder geboorte, huwelijk, overlijden en verhuizing.
Wij zijn verplicht uw persoonsgegevens te verwerken om onze dienstverlening voor u als inwoner uit te voeren.

Welke gegevens verwerken wij?

Wij verwerken altijd uw naam, adres, woonplaats en Burgerservicenummer. Afhankelijk van het onderwerp waarover u contact heeft met ons verwerken wij nog persoonsgegevens die voor dit onderwerp nodig zijn.

Waarom verwerken we deze gegevens?

Dit zijn wij verplicht vanuit wet- en regelgeving.

Hoe gaan wij om met uw gegevens?

Wij gebruiken de gegevens alleen voor het onderwerp waarover u contact met ons heeft. De medewerkers die hierbij betrokken zijn krijgen uw persoonsgegevens en verwerken die gegevens voor bijvoorbeeld het wijzigen van uw adres of het registreren van de geboorte van uw kind.