WOZ (Wet Waardering Onroerende Zaken)
- Elk jaar stellen we de WOZ-waarde van panden in onze gemeente vast. Die vindt u op de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen (WOZ-beschikking).
- De WOZ-waarde bepaalt hoeveel onroerende zaak belasting (OZB) u moet betalen.
- In het taxatieverslag leest u hoe de WOZ-waarde is opgebouwd. Het taxatieverslag ziet u in via de digitale belastingbalie(Verwijst naar een externe website). Bekijk ook de video's op YouTube met daarin meer uitleg over de WOZ-waarde(Verwijst naar een externe website) en uitleg over de WOZ-waarde van nieuwbouwwoningen(Verwijst naar een externe website).
- Bent u het niet eens met de vastgestelde WOZ-waarde? Maak voor 22 maart een belafspraak met een WOZ-taxateur via de knoppen hieronder. Of maak informeel bezwaar. Is de waarde te hoog, dan passen we dit direct aan.
- Wilt u meer informatie over hoe de WOZ-taxaties/waarderingen voor 2025 in de gemeente Ede tot stand zijn gekomen? Bekijk het verantwoordingsdocument bij het kopje 'Documenten'.
In het taxatieverslag leest u hoe de WOZ-waarde van uw woning of pand is opgebouwd. Lukt het u niet uw taxatieverslag online op te vragen? Neem dan contact met ons op. Vermeld uw aanslagnummer en uw adres of houd deze bij de hand als u belt. Dan sturen wij u het taxatieverslag toe.
Wat staat er in het taxatieverslag?
In het verslag staat de volgende informatie over uw woning of pand:
- gegevens uit het kadaster (grondoppervlakte en perceel nummer);
- type (bijvoorbeeld rijwoning, twee-onder-één-kapwoning);
- bouwjaar;
- gebruiksoppervlakte;
- bijgebouwen;
- eventuele bijzondere kenmerken (zoals ligging of bodemverontreiniging);
- WOZ-waarde;
- onderbouwende verkoopcijfers. (Dit zijn de verkoopprijs en kenmerken van drie recent verkochte woningen die het meest op uw woning lijken.)
Afkortingen op het taxatieverslag
Soms staan er afkortingen op uw taxatieverslag. Bijvoorbeeld de afkorting KOUDV. Elke letter staat voor een kenmerk van uw woning. Hieronder leggen we uit wat die kenmerken betekenen:
- Kwaliteit – De gebruikte materialen en afwerking vergeleken met vergelijkbare woningen.
- Onderhoud – Algemene staat van de woning, zoals de conditie van het dak, gevels, kozijnen en de afwerking van het interieur.
- Uitstraling – Architectonische kenmerken
- Doelmatigheid – In hoeverre een onderdeel geschikt is voor het gebruik van de woning. Bijvoorbeeld een bedrijfsruimte die bewoond wordt of een woning met een onpraktische indeling.
- Voorzieningenniveau – Voorzieningen in de woning die de waarde van het huis verhogen bij verkoop. Denk bijvoorbeeld aan een luxe keuken, badkamer of hoge kwaliteit van de afwerking aan de binnenkant.
- Ligging – De specifieke locatie en positionering van de woning vergeleken met andere woningen en omgevingsfactoren. Denk daarbij aan de ligging binnen een wijk, of er bos of water in de buurt is).
Voor de beoordeling van deze kenmerken geven we maximaal vijf punten. Die betekenen het volgende:
- zeer slecht
- onder gemiddeld
- gemiddeld
- boven gemiddeld
- uitstekend
Op de aanslag gemeentelijke belastingen staat de WOZ-beschikking. Wilt u weten wat de WOZ-waarde van een andere woning is, dan kunt u die opvragen via het WOZ-waardeloket(Verwijst naar een externe website). De waarde met waardepeildatum 1 januari 2024 is zichtbaar vanaf de dagtekening van uw aanslag gemeentelijke belastingen.
Hebt u een officiële beschikking nodig waartegen u eventueel bezwaar kunt indienen? Vul dan het formulier ‘WOZ-beschikking aanvragen burger - met DigiD’(Verwijst naar een externe website) in.
Voor een woning in aanbouw moeten wij een WOZ-waarde vaststellen. We gaan dan bij taxatie uit van de waarde van de grond en de bouwkosten die gemaakt zijn. We gaan dus niet uit van verkoopprijzen van woningen die in aanbouw zijn. Voor de waarde van de grond en de bouwkosten is het prijspeil rond de waardepeildatum leidend.
Voor het inschatten van de bouwkosten kijken we naar de totale bouwkosten van de woning. Deze totale bouwkosten vermenigvuldigen we met een voortgangspercentage van de bouw. Hoe verder de woning af is, hoe hoger het percentage is. Voor belastingjaar 2025 kijken we naar hoe ver de bouw is op 1 januari 2025. Het bepalen van het voortgangspercentage gebeurt zoveel mogelijk op basis van standaard bouwfases.
WOZ-waarde van nieuwbouwwoningen
Heeft u een nieuwbouwwoning die in de loop van 2024 is opgeleverd? Dan bepalen we de waarde op basis van de staat van die woning op 1 januari 2025. De woning wordt gewaardeerd als afgebouwde woning en niet meer als woning in aanbouw.
Welke gegevens vragen wij van u?
Wij vragen u als inwoner altijd om uw Burgerservicenummer (BSN), achternaam, postcode, huisnummer, straatnaam, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres. Van u als ondernemer vragen wij om uw KVK-nummer, bedrijfsnaam, naam van de contactpersoon, adresgegevens, telefoonnummer en e-mailadres. Het kán zijn dat wij meer gegevens nodig hebben, omdat uw bezwaar niet duidelijk of concreet genoeg is. Dan leest u dit in de ontvangstbevestiging die u van ons ontvangt.
Waarom vragen we deze gegevens?
Deze gegevens hebben wij nodig om u te kunnen identificeren en op uw bezwaar te reageren.
Hoe gaan wij om met uw gegevens?
We gebruiken uw gegevens alleen voor de behandeling van uw bezwaar. De medewerkers die betrokken zijn bij de afhandeling van uw bezwaar ontvangen uw bezwaar en uw gegevens.
De Waarderingskamer
De Waarderingskamer controleert of wij als gemeente de WOZ-waarde op de juiste manier bepalen. Op de website van de Waarderingskamer(Verwijst naar een externe website) vindt u meer informatie.