Cultuurprijs
- Eens in de drie jaar reikt de gemeente Ede de Cultuurprijs uit aan mensen of instellingen die zich op een bijzondere manier inzetten op cultureel gebied.
- De Cultuurprijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000, een oorkonde en een kunstwerk.
- U kunt zelf kandidaten voor de cultuurprijs voordragen. Meer informatie hierover leest u dan op deze website.
- De jury reikt ook een Juryprijs van € 2.500 uit. Hiervoor kunt u geen kandidaten aanmelden.
Voorwaarden kandidaten
Kandidaten moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:
- De kandidaat moet uit de gemeente Ede komen of een sterke band hebben met de gemeente.
- De kandidaat zet zich op een bijzondere manier in voor cultureel Ede.
- U kunt individuen voorgedragen, maar ook groepen, stichtingen of verenigingen.
- Kandidaten mogen amateurs zijn of beroepsmatige kandidaten.
Categorieën
De Cultuurprijs bestaat uit de categorieën:
- letteren,
- gebonden kunsten (bijvoorbeeld fotografie of edelsmeedkunst),
- podiumkunsten,
- historiografie,
- vrije beeldende kunst
- audiovisuele media en radio.
Jury
De jury van de Cultuurprijs 2017 bestond uit Rogier Pelgrim (singer-songwriter), Theo Verburg (architect en winnaar Cultuurprijs 2014), Ine Boeijen (kunstenares) en Arno van der Valk (historicus).
Winnaars
Onder leiding van een deskundige jury is de cultuurprijs in de afgelopen jaren uitgereikt aan:
- 2017 - Tineke Rosenboom, sopraan (cultuurprijs)
- 2017 - Poppodium Ede/Astrant (juryprijs)
- 2014 - Theo Verburg, architect (cultuurprijs)
- 2014 - Momo theaterwerkplaats (juryprijs)
- 2011 - Koorschool Midden Gelderland (cultuurprijs)
- 2011 - Arno Setz (juryprijs)
- 2008 - Marcel Verbrugge, beeldend kunstenaar
- 2005 - Lavinia Meijer, harpiste (cultuurprijs)
- 2005 - Arno van der Valk (juryprijs)
- 2001 - Herman Krebbers, violist
- 1999 - Jan Siebelink, schrijver
- 1997 - Kunst na Arbeid, muziekvereniging
- 1995 - Anneke Schat, kunstenares edelsmeedkunst en schilderkunst
- 1993 - Hans Dorrestijn, schrijver
- 1991 - mevrouw Oudkerk, voor haar werkzaamheden als voorzitter van de Edese Kunststichting
Juryrapport 2017
Ze is jong en verovert de podia in snel tempo. Haar zang wordt omschreven als “loepzuiver, ontroerend, meeslepend en vol drama”. U vindt haar op Spotify, Radio4 en het Amsterdamse Grachtenfestival, maar óók in de Oude Kerk van Bennekom. Ze leent haar stem aan Bach, maar ook aan Hollywood-films. De winnares van de Edese Cultuurprijs 2017 is....sopraan Tineke Roseboom.
Deze uit Bennekom afkomstige, talentvolle sopraan is een breed onderlegde zangeres die volgens de jury de cultuurprijs verdient omdat ze als beroepszangeres al veel heeft bereikt en grote stappen maakt in haar carrière. De jury heeft dan ook unaniem besloten Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Ede aan te bevelen de Edese Cultuurprijs 2017 toe te kennen aan Tineke Roseboom.
Tineke Roseboom is een veel gevraagd soliste voor cantates en oratoria, maar zij beheerst daarnaast een breed repertoire, van recitals met barok, klassiek en romantiek tot moderne muziek. Ze werkt zowel nationaal als internationaal. In 2017 kwam in Amerika en China de film 'The jade Pendant' uit waarvoor zij de muziek inzong van componiste Anne-Kathrin Dern. Dankzij een internationale studiebeurs wordt Tineke Roseboom op dit moment onder andere in Londen gecoacht door de wereldberoemde sopraan Emma Kirkby.
Ze werkt zowel in gezelschap als solo. Met haar gitaar/zang duo brengt zij zowel Spaans en Zuid Amerikaanse muziek als moderne Nederlandse werken. Met verschillende ensembles zingt zij recitals en kameropera’s. In 2013 verscheen haar eerste cd met psalmen en luitliederen van barokcomponist Nicolaes Vallet. Een jaar geleden presenteerde zij haar eerste solo-cd. Met crowdfunding wist ze werken van Händel en Spaanse tijdgenoten uit te brengen. De presentatie was in de Oude Kerk van Bennekom, want bij alles wat ze doet blijft ze haar Edese wortels trouw.
Tijdens het adventsconcert op Scholengemeenschap Het Streek werd het zaadje voor een droom als beroepszangeres gelegd. In 2012 studeerde ze af aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem. Ondertussen gaf ze al zangles bij de winnaar van de cultuurprijs 2011, de koorschool Midden-Gelderland. Inmiddels geeft ze als privé docent zangles aan diverse leerlingen uit onze gemeente.
Wie denkt dat Tineke Roseboom een saaie, nette, hoogzingende dame is, heeft het mis. De projecten kunnen haar niet gek genoeg zijn. Zoekt u eens op YouTube naar de combinatie van haar naam met Alarion, een metal-project van Nederlandse bodem. Wat je noemt melodieuze, symfonische en intense muziek, die bepaald anders klinkt dan het Ave Maria dat ze ook vertolkt. Ook lokaal treedt ze buiten de concertzaal. Met 'De Empathische Jongens” en “Hele Leuke Lieve” zong zij de afgelopen jaren op diverse buitenmanifestaties in de omgeving.
Kortom Tineke Roseboom is een veelzijdig muzikaal talent dat we moeten koesteren in Ede. We hopen nog veel en vaak van haar te horen. Dat komt vast goed, want, zo motiveert ze haar passie: “Muziek is iets wat je niet voor jezelf doet, muziek maak je voor anderen.”
Aanmoedigingsprijs 2017
De aanhouder wint. Al tien jaar strijdt een groep mensen voor een poppodium in onze gemeente, een plan dat geen enkele kans van slagen leek te hebben, maar dat nu toch werkelijkheid wordt. Met tal van activiteiten bewijst ze een belangrijke bijdrage te leveren aan het culturele leven in Ede. Denk hierbij aan evenementen als Muziek Bij De Buren, Rock'in Parkweg, Huiskamerconcerten bij de Jonge Dame en het creatieve festival voor kinderen bij de Oude Kerk. Ook met hun street-art / graffiti drukken zij hun stempel op onze gemeente. Met hun activiteiten bereiken ze een breed publiek. Of je nu van heavy-metal of van singer-songwriters houdt, of je nu jong of oud bent, ze heeft iedereen wat te bieden. En dat allemaal zonder winstoogmerk! Daarom vindt het jury het met het oog op de toekomst dan ook meer dan verdiend dat de aanmoedigingsprijs gaat naar Poppodium Ede!