Ede-Stad in ontwikkeling
Ede groeit hard. Het aantal inwoners neemt toe. We willen dat Ede in de toekomst ook een fijne plek blijft om te wonen, werken en leven. Zonder het unieke karakter van Ede te verliezen. Daarom maken we een plan waarin de kaders en spelregels komen voor de groei van Ede-Stad. Dit plan heet ‘Ontwikkelkader Ede-Stad’. Hierover willen we in gesprek gaan met inwoners, ondernemers, wijkraden en andere belangrijke partijen.
Het Ontwikkelkader Ede-Stad is een uitwerking van de Omgevingsvisie. In de Omgevingsvisie staat onder andere in hoofdlijnen hoe de gemeente de groei van Ede in de komende twintig jaar wil vormgeven. In het Ontwikkelkader Ede-Stad schrijven we op hoe we de keuzes voor Ede uit de Omgevingsvisie gaan uitvoeren. Bijvoorbeeld de spelregels en kaders voor de inrichting van de openbare ruimte. En de belangrijkste plekken waar we huizen en voorzieningen gaan bouwen. Ook beschrijven we hoe we gebouwen goed inpassen in de bestaande omgeving. Zo gaan we gericht aan de slag met het beter en mooier maken van Ede.

Stap 1: Contourennotitie Ontwikkelkader Ede-Stad
In september 2024 stelde het college van burgemeester en wethouders de Contourennotitie Ontwikkelkader Ede-Stad vast. Een contourennotitie is een document waarin staat over welke onderwerpen we gaan schrijven in het Ontwikkelkader. En wat we nog moeten onderzoeken.
Stap 2: Ontwerp-ontwikkelkader
We schrijven de spelregels op voor het bouwen van gebouwen en vullen van de openbare ruimte. We schrijven ook op hoe we meer woningen in Ede-Stad gaan bouwen, hoe hoog deze mogen zijn en hoe ze eruit moeten zien. We maken plannen voor nieuwe voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt, een huisartsenpraktijk en scholen. We houden hierbij rekening met hoe we alles bereikbaar houden voor iedereen. Met de fiets, lopend, met het openbaar vervoer en met de auto.
Ook kijken we of we de plannen die we maken uit kunnen voeren. Bijvoorbeeld of de plannen binnen de milieuregels passen en of er genoeg geld is. De regels voor het milieu onderzoeken we door een Milieu Effect Rapportage (MER) te maken.
Stap 3: Vaststellen Ontwikkelkader Ede-Stad
Is de gemeenteraad het eens met de plannen die we in het Ontwikkelkader opschrijven? Dan stelt de gemeenteraad het Ontwikkelkader vast. Vanaf dan gelden de keuzes die we in het plan maken.
We vinden het heel belangrijk dat andere mensen meepraten over de plannen voor Ede. Daarom gaan we in gesprek met (jonge) Edenaren, belangenorganisaties, ondernemers en experts in het bouwen van woningen en steden. Van het hele proces maken we een participatieverslag. Hier staat in wat er tijdens de gesprekken is gezegd en welke verschillende ideeën en meningen er zijn. De gemeenteraad neemt dit mee bij het wel of niet vaststellen van het Ontwikkelkader.
Stadsgesprekken
In de stadsgesprekken gaan we met inwoners en ondernemers in gesprek over de toekomst van Ede-Stad. We willen van u weten wat u de juiste manier vindt om meer woningen in Ede te bouwen, hoe we onze straten het best kunnen inrichten en welke voorzieningen zoals winkels en de huisarts u op welke plaats zou willen.
In november 2024 waren de eerste stadsgesprekken. Hier waren ongeveer 120 mensen bij aanwezig. De stadsgesprekken leerden ons dat we meer aandacht moeten hebben voor hoe inwoners door Ede heen bewegen. Daarnaast gaan we werken aan het menselijke verhaal in het ontwikkelkader. Het ontwikkelkader is nu namelijk nog erg technisch ingestoken. In de tweede helft van 2025 volgt de tweede ronde. We maken de datum hiervan bekend op deze webpagina. U kunt zich tegen die tijd via deze webpagina aanmelden voor de tweede ronde stadsgesprekken.
Alle inwoners en ondernemers van de gemeente Ede zijn welkom bij de stadsgesprekken. De informatie uit de eerste stadsgesprekken gebruiken we vooral als inspiratie voor het opstellen van het document. De tweede ronde gebruiken we om de keuzes in het document nog eens goed te bespreken.
De uitkomsten van de stadsgesprekken zijn waardevol, maar niet bindend. Dat betekent dat we niet verplicht zijn om alle uitkomsten van de stadsgesprekken op te nemen in het Ontwikkelkader.
Bijeenkomst bedrijven en organisaties in Ede
Een heleboel organisaties en bedrijven hebben veel kennis van Ede en omgeving. Zoals het drinkwaterbedrijf, belangenorganisaties voor ondernemers en voor milieu en andere overheden zoals provincie Gelderland. Het is belangrijk dat we met deze organisaties samenwerken om de plannen in het Ontwikkelkader uit te voeren. Daarom willen we met hen in gesprek over de ideeën en wat er wel en niet kan in Ede. Ook willen we met hen bespreken hoe we samen kunnen werken aan de plannen. Hiervoor organiseren we in maart 2025 een bijeenkomst.
In gesprek met jongeren
Jongeren zijn onze inwoners van de toekomst. We bouwen dus aan hun toekomst. We vinden het daarom erg belangrijk om hen te betrekken bij het opstellen van het Ontwikkelkader. We gaan op drie manieren met onze jongeren in gesprek:
- We gaan in gesprek met onze jongerenraad. In december 2024 hebben we in een vergadering van de Jongerenraad vertelt over het Ontwikkelkader. We nodigen de jongerenraad ook uit om deel te nemen aan de tweede ronde stadsgesprekken.
- We gaan langs op scholen. We vragen daar de jongeren na te denken over wat zij belangrijk vinden in Ede en de toekomst van Ede.
- Alle jongeren zijn van harte welkom om mee te doen met de stadsgesprekken.
Bouwersatelier
We hebben in Ede veel bedrijven met verstand van het bouwen van steden. We hebben hen ook nodig om de plannen in het Ontwikkelkader uit te voeren. Daarom willen we deze bedrijven vertellen over onze plannen en met hen in gesprek gaan over hoe we ze kunnen verbeteren. Hiervoor organiseren we een bouwersatelier in 2025.
- November 2024
-
Eerste ronde stadsgesprekken.
- Februari 2025
-
Informatieve toelichting en gesprek met de gemeenteraad.
- Juli 2025
-
Oplevering conceptontwerp Ontwikkelkader Ede-Stad.
- Zomer 2025
-
Advies op concept ontwerp Ontwikkelkader Ede-Stad.
- September 2025
-
Tweede ronde stadsgesprekken over het conceptontwerp Ontwikkelkader Ede-Stad.
- Oktober - december 2025
-
- Oplevering en vaststelling ontwerp Ontwikkelkader en Milieu Effect Rapportage (MER) door het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.
- Terinzagelegging en inloopavond ontwerp Ontwikkelkader Ede-Stad. U kunt in deze periode een officiële zienswijze indienen op het ontwerp Ontwikkelkader.
- 2026
-
Vaststelling van het definitieve Ontwikkelkader Ede-Stad. Hierna is geen inspraak meer mogelijk op het Ontwikkelkader.
Vraag en antwoord
Hieronder vindt u veelgestelde vragen en antwoorden.
Het definitieve Ontwikkelkader schrijven we in makkelijkere taal dan de Contourennotitie.
Onze participatieaanpak geeft al onze inwoners, ondernemers en andere organisaties de kans om mee te praten over het Ontwikkelkader Ede-Stad. Dit kan op twee manieren:
- Tijdens het opstellen van het Ontwikkelkader tijdens bijvoorbeeld de stadsgesprekken.
- Tijdens de terinzagelegging met een zienswijze.
Wij halen informatie, ideeën en meningen op bij onze inwoners. We verwerken dit in het Ontwikkelkader als het passend is. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om op basis van alle informatie en belangen een beslissing te nemen.
Het Ontwikkelkader is een ingewikkeld stuk waarin veel verschillende onderwerpen staan. Daarom zal niet iedereen het eens zijn met de plannen die we maken. Dit betekent dat de gemeente soms moet kiezen welk onderwerp op welke plek het belangrijkst is. Willen we bijvoorbeeld in een gebied meer bomen, dan kan dit betekenen dat er minder parkeerplaatsen komen. We proberen te begrijpen wat mensen belangrijk vinden. Ook gaan we op zoek naar kennis en creatieve ideeën. We verzamelen deze informatie door op verschillende momenten in gesprek te gaan met inwoners, organisaties en bedrijven in Ede.
We bouwen zoveel woningen om zowel de woningnood die er nu is als de toekomstige groei op te lossen. We zien dat er veel vraag is naar (nieuwe) woningen in Ede. Dit komt voornamelijk uit onze eigen inwoners, voor een deel uit de omliggende regio en nog een kleiner deel uit andere delen van Nederland. We willen ervoor zorgen dat onze kinderen een passende woning kunnen vinden in onze gemeente. Maar ook andere doelgroepen, zoals ouderen. Door het opstellen van het Ontwikkelkader kunnen we de bouw van de woningen en andere ontwikkelingen zo sturen dat Ede er beter van wordt. En de woningbouw niet ten koste gaat van groen en andere voorzieningen.
Uit onderzoek blijkt dat uitbreiden van Ede moeilijk is door de natuur. Daarom moeten we zoveel mogelijk gebruik maken van de ruimte in de stad voor het oplossen van de woningnood. We moeten hoger bouwen als we ook voldoende ruimte voor groen, sporten, werken en reizen willen houden of maken. Zo kunnen we ook ruimte maken voor goede voorzieningen in deze buurten.
Hoogbouw past op een aantal plekken in Ede. We willen niet zomaar overal hoogbouw neerzetten. We willen dit doen op plekken waar het past bij de reuring en het reliëf (het verschil tussen hoge en lage delen) van de stad. Ede is in het verleden altijd gegroeid en veranderd en dat zetten we door. Dit betekent dat het karakter van Ede op sommige plekken stadser gaat worden en minder dorps. We doen dit altijd met oog voor de omgeving en met het doel om een fijnere en leefbaardere plek te maken. Daarom willen we een goed plan opstellen met voorwaarden en uitgangspunten voor hoogbouw. We zien al mooie voorbeelden van goed leefbare hoogbouw op onze eigen Kazerneterreinen.
Ouderen en jongeren willen vaak woningen die makkelijk te onderhouden zijn. In de buurt van voorzieningen, betaalbaar en goed bereikbaar. Deze woningen hoeven niet altijd een tuin te hebben. We sturen erop dat de nieuwe appartementen groot genoeg zijn en met goede buitenruimtes. In deze buitenruimtes kunnen inwoners elkaar ontmoeten. Zo creëren we sterke gemeenschappen en fijne leefomgevingen.
Hoogbouw tot 70 meter kan in verhouding makkelijk worden gebouwd. Bij hogere hoogbouw zijn er extra voorzieningen nodig voor bijvoorbeeld de brandveiligheid, de constructie en liften. 70 meter is daarom de maximale bouwhoogte die we in Ede hanteren. Dit betekent niet dat we overal tot 70 meter willen bouwen. We onderzoeken per gebied wat de beste bouwhoogte is. We schrijven in het Ontwikkelkader ook op wat er moet gebeuren om hoogbouw goed in te passen zodat het gebied er beter van wordt.
De sleutelgebieden zijn belangrijk voor balans in Ede-Stad. Het zijn de gebieden waar we de meeste kans voor verandering én verbetering van de stad zien. In deze gebieden zullen de veranderingen het grootste zijn. Daarom schrijven we hier in het Ontwikkelkader het meest over op.
Omdat we willen groeien in balans. We willen niet alleen woningen, maar ook werkgelegenheid bieden. Voor iedere nieuwe woning moet er ook ongeveer een baan komen.