KennisAs

De KennisAs, het gebied tussen Ede en Wageningen is een bijzonder gebied, vol organisaties met unieke kennis over voedsel en landbouw. Steeds meer mensen willen in de gemeenten Ede en Wageningen komen wonen. En bedrijven in de AgroFood (voedsel en landbouw) zijn graag in de buurt van de WUR (Wageningen University & Research). Tegelijkertijd staat de natuur onder druk en willen we het landschap en de natuur in het gebied versterken.

In het gebiedsprogramma KennisAs bepalen verschillende partijen samen hoe het gebied er uit moet gaan zien. Hoe kunnen we natuur verbeteren en tegelijk zorgen voor voldoende woningen en plek voor bedrijven?

De KennisAs maken we samen

In het gebiedsprogramma KennisAs werken we samen met veel verschillende partijen, onder andere: de gemeenten Ede en Wageningen, provincie Gelderland, kennisinstituten in Ede & Wageningen en verschillende inwoners en belangverenigingen uit het gebied.

Het programma KennisAs gaat over het gebied dat het World Food Center, de Kenniscampus Ede, de WUR en het BSPW verbindt. We bepalen hoe we de natuur kunnen verbeteren, wat de beste indeling is en denken na over een herkenbare uitstraling.

Ook spreken we af hoe het gebiedsontwerp straks uitgevoerd kan worden. Bijvoorbeeld door extra randvoorwaarden en kaders. Voor een deel zijn deze al afgesproken in de gebiedsuitwerking Foodvalley Zuid van de Verstedelijkingsopgave Arnhem-Nijmegen Foodvalley. De KennisAs is hier een onderdeel van.

Het is nu nog te vroeg om te zeggen hoe de KennisAs er uit komt te zien. Dat gaan we bepalen met input van inwoners en betrokken partijen, zoals provincie, WUR en belangenorganisaties. Daarbij moeten we rekeninghouden met de eisen vanuit het Rijk. En we vinden het belangrijk dat de natuur wordt verbeterd en het gebied herkenbaar is als hét kenniscentrum op het gebied van voedsel en landbouw.

Bij het ontwerpen van het gebied gaan we uit van de volgende punten:

  1. Het landschap en de natuur zijn de basis
  2. Het kennisecosysteem wordt versterkt
    In een kennisecosysteem werken organisaties samen, delen ze kennis en doen ze gezamenlijk onderzoek. De organisaties in de KennisAs doen dat op het gebied van voedsel en landbouw.
  3. Het is een gezonde leefomgeving waarin je prettig kunt wonen en verblijven.
  4. Het gebied heeft een herkenbare uitstraling.

De ontwikkeling van het gebiedsprogramma gaat enige jaren duren en gebeurt in verschillende fases. Op dit moment is de startnotitie klaar en goedgekeurd door de gemeenteraden van Ede en Wageningen.

Meer onderzoek nodig

Om verder te kunnen met het proces is er uitgebreider onderzoek nodig. We onderzoeken nu

  • de structuren in de bodem;
  • hoe het water (ondergronds) stroomt;
  • welke dieren en planten er in het gebied leven en hoe zij zich verplaatsen;
  • welk openbaar vervoer in de toekomst nodig is;
  • de verkeersstromen en de luchtkwaliteit.

Met de informatie die uit deze onderzoeken komt, bepalen we de juiste randvoorwaarden. Ook gebruiken we de informatie bij het bepalen van de denklijnen voor de volgende fase.

In die fase onderzoeken we de manieren om de natuur te verbeteren en waar functies als bedrijvigheid en wonen in de KennisAs een plek kunnen krijgen. Dat doen we op hoofdlijnen, daarom noemen we dit denklijnen.

De fases van een gebiedsprogramma

1. Startnotitie Deze fase is afgerond
Tussenfase Extra tussenfase waarin we uitgebreider onderzoek doen
2. Denklijnen De fase start in de eerste helft van 2024
3. Ontwikkelkader Als de denklijnen duidelijk zijn gaan we deze uitgebreider bekijken en onderzoeken we ook (nogmaals) mogelijke alternatieven. In deze fase denken we ook na over de kaders en randvoorwaarden.
4. Gebiedsgericht Omgevingsprogramma (Gebiedsprogramma) In deze fase worden de alternatieven uit het Ontwikkelkader uitgewerkt en afgewogen. Aan het eind van de fase ligt er een voorkeursontwerp. Dit vormt het (juridische) toetsingskader voor alle ontwikkelingen in de KennisAs ongeacht wie de initiatiefnemer is.
5. Uitvoeringsprogramma In het uitvoeringsprogramma krijgen projecten die binnen de KennisAs uitgevoerd gaan worden een plek.

Op verschillende momenten willen we de omgeving bij het project betrekken. De gesprekken gaan eerst over de hoofdlijnen. Daarna gaat het steeds meer over kleinere zaken. Waar mogelijk kunnen inwoners en belanghebbenden meedenken over het ontwerp. Daarbij moeten we aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo is bijvoorbeeld door het Rijk bepaald dat er in de KennisAs plek moet komen voor woningen én bedrijven.