Levend Landschap

Samen met uw dorpsgenoten meewerken aan een groene omgeving. Zo leert u niet alleen anderen kennen, u ziet ook resultaat van uw werk: een mooier landschap. Als gemeente ondersteunen we dat graag. Daarom geven we u als inwoner de ruimte om initiatieven te delen en uit te voeren.

U hoeft geen boer te zijn of groene vingers te hebben om mee te kunnen doen. Onder de naam Levend Landschap bieden we samen met dorpsraden en Stichting Landschapsbeheer Gelderland mogelijkheden om aan de slag te gaan met de natuur in uw omgeving. We zorgen bijvoorbeeld voor ondersteuning, kennis en materiaal. Zo maken we samen het landschap mooi en waardevol.

Woont u buiten de bebouwde kom en wilt u uw erf of boerderij op een natuurlijke manier van groen voorzien? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de subsidie Landschapsbeheer.

Uw terrein vergroenen

Bij het vergroenen van uw terrein op een natuurlijke manier kunt u allerlei verschillende dingen doen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • stukjes nieuwe natuur zoals bosjes en poelen
  • huisboomgaardjes
  • houtsingels, houtwallen en knotbomenrijen
  • laanbeplantingen
  • hagen
  • solitaire bomen

Wat voor soort beplanting goed is voor uw terrein, hangt af van het landschapstype waarin u woont. Bekijk deze kaart om te zien in welk type u woont. Onze landschapsbeheerder kan u meer vertellen over het type en welke beplanting daarbij past.

Subsidie aanvragen

Hieronder leggen we uit hoe de subsidie kunt krijgen:

  1. U maakt een afspraak met onze landschapsbeheerder. Voor het afspraakformulier heeft u DigiD nodig.
  2. De landschapsbeheerder bij u langs. Bij dit bezoek bespreken we de mogelijkheden om het landschap of uw erf in te richten op een manier die past bij de streek.
  3. Na het bezoek werkt de landschapsbeheerder de ideeën uit en maakt een beplantingsplan voor u.
  4. Als u het eens bent met het beplantingsplan, ondertekent u de Overeenkomst Lanschapselementen. Daarin staan de gemaakte afspraken om de subsidie te ontvangen.
  5. Wij stellen planten die passen bij de streek beschikbaar.
  6. U plant de bomen of struiken aan de hand van het gemaakte plan.

Dorpen in het groen

Denkt u erover na om uw erf groener te maken, maar heeft u nog vragen of twijfels? Ieder jaar organiseren wij Dorpen in het groen voor een van de dorpen. Dorpen in het groen start met een dorpsavond in september waarop u meer informatie krijgt over erfbeplanting. Geïnteresseerde bewoners en ondernemers krijgen vervolgens bezoek van een landschapsbeheerder.

Uitdeeldag

Voor alle deelnemers van de subsidie Landschapsbeheer en Dorpen in het groen worden de planten tegelijk besteld. Als de planten er zijn, delen we ze uit op een speciale uitdeeldag. Dat is een feestelijke dag waarop iedereen z’n bestelde planten krijgt. Er is koffie, thee, wat lekkers en er zijn activiteiten voor kinderen.

Zonder zwerfafval is ons landschap nog veel mooier. Met uw buurt kunt u een Zwerfafvalbrigade opzetten of bij een bestaande brigade aansluiten. U gaat dan samen regelmatig op pad om zwerfafval op te ruimen. Dat geeft een goed gevoel en het is ook nog eens gezellig.

Er zijn al zwerfafvalbrigades in:

  • Bennekom
  • Ederveen
  • Lunteren
  • De Klomp
  • Otterlo
  • Wekerom

Wilt u zelf een zwerfafvalbrigade oprichten of aansluiten bij een bestaande groep? Neem dan contact met ons op.

In Bennekom zijn om de biodiversiteit in het dorp te versterken in een aantal straten boomspiegels beplant met bij-vriendelijke planten en bollen. Bewoners adopteren een boomspiegel en zorgen voor onderhoud. Heeft u ook belangstelling? Neem contact op met ons op.

De projecten om samen te werken aan een mooi, levend en goed onderhouden landschap doen we niet alleen. Inwoners, boeren en maatschappelijke organisaties voeren de projecten uit. Wij, Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en dorpsraden zorgen voor ondersteuning, kennis en materiaal.