Museumplein

Het grootste deel van het Museumplein is klaar voor gebruik. Ons belangrijkste doel was dat de terrassen open kunnen tijdens het terrasseizoen en dat is gelukt! De werkzaamheden verliepen voorspoedig dankzij aannemer Van de Haar en de gunstige weersomstandigheden. We vertellen u graag wat er nog op de planning staat om het plein en de aanloopstraten af te maken.

Het ontwerp

We gaan het horecaplein van Ede Centrum groener, (verkeers)veiliger en nog gezelliger maken. Ook de zijstraatjes De Halte, Maandereind (Kolensteegje) en de Nieuwe Stationsstraat nemen we in deze opknapbeurt mee. Ondernemers en omwonenden dachten mee over het ontwerp en de terrasopstelling. In het ontwerp is volop ruimte voor terrassen en het station blijft goed bereikbaar voor voetgangers en fietsers. Het plein wordt zo ingericht dat er nog steeds kleinschalige evenementen kunnen plaatsvinden. Er komt nieuwe bestrating en meer ruimte voor groen in drie grote plantvakken. Bij ieder plantvak komt een zitbankje. De bestaande bomen krijgen meer ruimte om te groeien en we plaatsen negen nieuwe bomen. Op de rand van een van de plantvakken komt een bijzonder waterkunstwerk.   

Planning en uitvoering

Eind maart 2023 zijn voorlopig de laatste werkzaamheden. De aannemer ruimt de opslag en depotruimte op. Ook veegt de aannemer het plein netjes aan. In oktober maken we het plein af. 

Vanaf oktober 2023

Voor het gedeelte bij het spoor moeten we nog een werkvergunning van ProRail krijgen. Daarom sluiten het oude en nieuwe straatwerk nu tijdelijk op elkaar aan. Naar verwachting gaan we in oktober 2023 (na het terrasseizoen) verder met de laatste werkzaamheden, zoals de plaatsing van de natuurstenen boomvakken, nieuwe verlichting en nieuwe bestrating bij het spoor. We maken het hele plein voor het einde van het jaar af.

De levering van de natuurstenen bakken is helaas vertraagd. Daarom is het boomvak bij de terrassen nu al aangelegd zonder de bak. De overige twee boomvakken worden pas in het najaar aangelegd, omdat ze bij het werkgedeelte bij het spoor horen. We plaatsen tijdelijke beplanting in het boomvak bij de terrassen, zodat het er deze zomer niet kaal uitziet. 

Aanloopstraten

Tijdens een meedenksessie op 25 januari hebben we met bewoners en ondernemers nagedacht over de zijstraten De Halte, Maandereind (Kolensteegje) en de Nieuwe Stationsstraat. De ontwerpen voor deze straten zijn bijna af. We hopen voor de zomer alvast het Kolensteegje en een gedeelte van de Nieuwe Stationsstraat te laten herinrichten door Van de Haar. Zodra we weten wanneer deze werkzaamheden starten, melden we dat op deze pagina. De Halte en een gedeelte van de Nieuwe Stationsstraat liggen aan het spoor. Hiervoor is ook een werkvergunning van ProRail nodig. Deze werkzaamheden worden in het najaar van 2023 uitgevoerd.

  • Buiten het werkterrein blijven alle woningen en bedrijven bereikbaar voor bezoekers en bestemmingsverkeer.
  • Binnen het werkterrein blijven woningen en ondernemingen te voet bereikbaar. Er is altijd een veilige route beschikbaar langs het werkvak. Nooddiensten kunnen altijd bij een woning of bedrijf komen.
  • Per fase wordt bekeken op welke wijze de bedrijven bereikbaar zijn voor bezoekers en bevoorrading. De afstemming voor bezoekers en bevoorrading vindt plaats tussen uitvoerder en ondernemer.
  • De zijstraten blijven toegankelijk maar worden tijdens de werkzaamheden aan de zijde van het Museumplein afgesloten.

Heeft u vragen over de uitvoering van de werkzaamheden? Zoek dan contact met de uitvoerder op locatie, Teus van Roekel. Heeft u andere vragen over dit werk? Neem dan contact op met omgevingsmanager Albert van de Kuilen. Stel uw algemene vragen per mail: avdkuilen@vandehaargroep.nl. Voor dringende zaken mag u bellen naar: 06 53 75 19 05. Van de Haar Groep deelt belangrijke ontwikkelingen over de werkzaamheden via de BouwApp. De BouwApp is beschikbaar voor zowel iOS als Android.

De herinrichting van het Museumplein is een van de maatregelen om het centrum van Ede te verlevendigen. In 2018 kreeg het marktplein een nieuw uiterlijk. In 2019 is de herinrichting van de Grotestraat afgerond. En in 2020 waren het Kuiperplein en het Maandereind aan de beurt. Daarna volgden de Telefoonweg en Brouwerstraat en nu is het Museumplein aan de beurt.