Stadspark

Hoe maken we van het groene gebied tussen de Paasberg en het Oude Kerkplein een gezellig en aantrekkelijk Stadspark? Met de ideeën van inwoners en aanwonenden is daarvoor deze winter een plan gemaakt, dat de gemeente stap voor stap gaat uitvoeren.

Wat gaan we de komende tijd precies doen om van het Stadspark een gezellige en aantrekkelijke plek te maken?

Wandelroute

Om van het gebied meer een eenheid te maken is er een wandelroute ontworpen, die het Oude Kerkplein verbindt met alle onderdelen van het park. De route voert langs diverse kunstwerken, monumenten en monumentale gebouwen. Rondom het raadhuis wordt het groener en ook op andere plekken in het park komen meer planten en bomen. Het mooie uitzicht vanaf de Paasberg blijft open.

Evenementen

Het Memorial Park bij het mausoleum op de Paasberg blijft een rustig gebied. Aan de centrumkant wordt het park levendiger. Er komen plekken voor sport en spel en er worden vaker kleinschalige evenementen georganiseerd:

Opknappen in delen

Het is niet de bedoeling om het hele Stadspark in één keer op te knappen. Het zal de komende jaren stap voor stap aangepakt worden. De uitvoering begint met het verleggen van de paden en het verplaatsen en plaatsen van enkele kunstwerken. Ook wordt de bestrating rondom de kerk vernieuwd. Later dit jaar volgt er een uitgebreide planning van de werkzaamheden in het park.

Het Stadspark heeft een rijke historie. Er zijn verschillende bijzonderheden in het gebied, zoals kunstobjecten, monumentale gebouwen, monumenten, een vijver en een prachtig uitzicht. Het ligt ook op een bijzondere plek, op de overgang van dorp naar Veluwe. Inwoners herkennen het gebied pal naast Ede Centrum nu niet als park en maken er weinig gebruik van. Dat willen we veranderen door het park op te knappen. Het plan is om te behouden wat al mooi is en er met een aantal aanpassingen meer een eenheid van te maken. Een gezellig en aantrekkelijk Stadspark waar Edenaren graag komen en elkaar ontmoeten.

In 2022/2023 waren er allerlei evenementen in het Stadspark. Benieuwd naar wat er dit jaar te doen is? Bekijk de agenda op de website van Ede Centrum. 

Sinds 2016 werkt de Gemeente Ede samen met allerlei betrokkenen aan een Levendig Centrum. Samen maken we van Ede Centrum (weer) een plek waar men graag en met trots werkt, winkelt, woont of uitgaat. Dat doen we bijvoorbeeld door meer groen aan te planten. De wens is om de sfeer van de Veluwe weer tot in het hart door te laten dringen. Daar werken we stap voor stap aan. Na de Markt, Grotestraat, Maandereind en het Kuiperplein is nu het Stadpark aan de beurt. Daarnaast geven we het Museumplein, de Brouwerstraat en de Telefoonweg ook een opknapbeurt.