Voetgangersgebied Ede-Centrum

Om het wonen, werken en winkelen in het mooie stadshart van Ede aantrekkelijker te maken is het centrum volledig ingericht als voetgangerszone. Dit geldt voor zowel het kernwinkelgebied als het Kuiperplein, marktplein en Museumplein.  

Heeft u een boete gekregen?

U kunt als bewijs een foto opvragen. Deze foto sturen we via de post naar het adres dat hoort bij het kenteken van het voertuig. 

Foto opvragen

Laden en lossen binnen toegangstijden (venstertijden)

Wilt u laden en lossen? Dit kan binnen vastgestelde toegangstijden via de ingangen Maanderweg en Kuiperplein ter hoogte van de Bever. Buiten deze toegangstijden riskeert ieder motorvoertuig dat zonder ontheffing het gebied inrijdt een boete.

Toegangstijden  
Ochtend
Maandag t/m vrijdag 07:00 - 11:00 uur
Zaterdag 07:00 - 10:00 uur
Zondag Geen toegang zonder ontheffing

Laden en lossen buiten toegangstijden (venstertijden)

Buiten de toegangstijden is Ede-Centrum alleen toegankelijk voor voetgangers. Alleen bij bijzondere situaties wordt toegang verleend aan gemotoriseerd verkeer. Hiervoor heeft u een ontheffing nodig. Bepaal via www.ede.nl/ontheffing of u in aanmerking komt voor het aanvragen van een ontheffing.

Nieuwe centrumafsluiting en rijroutes

Ede-Centrum is opgedeeld in vier zones: Kernwinkelgebied, Museumplein, Kuiperplein en Marktplein. Deze hebben elk een eigen afsluitsysteem, ingang, uitgang en rijroute.

  1. Kernwinkelgebied: In het gebied rondom de Grotestraat en het Maandereind staan vier ANPR-camera’s (handhaafcamera’s) die het in- en uitrijdend verkeer controleren. Iedereen gaat erin via de Maanderweg en eruit via de Arnhemseweg, de Achterdoelen of de Molenstraat. Hierdoor beweegt al het verkeer zich in één richting door het gebied.
  2. Kuiperplein: Hier staan twee ANPR-camera’s. De nieuwe bevoorradingsroute loopt rondom het plein vanaf de ingang bij de Bever naar de uitgang bij de Action/Brouwerstraat.
  3. Museumplein: Het horecagebied rond het Museumplein behoudt de automatisch verzinkbare poller bij De Halte. Deze wordt in 2022 vervangen. Verkeer rijdt dan in- en uit via de Halte.
  4. Marktplein: Toegang vanaf de Marktstraat is alleen nodig ten behoeve van de markt en voor kleine evenementen. Deze zone wordt met uitneembare palen afgesloten.

Waarom krijg ik een brief, terwijl ik een ontheffing heb of er zelfs helemaal niet gereden heb?

De handhaving van het inrijverbod gaat van start op 1 december 2022. In november geldt een waarschuwingsperiode. Deze periode is bedoeld om onjuiste overtredingen en fouten te herstellen en ook te waarschuwen voor de toekomstige boetes. We willen voorkomen dat er per 1-12-2022 onjuiste boetes worden verstrekt. We hebben geconstateerd dat tijdens de eerste waarschuwingsronde het systeem niet alle ontheffingen juist signaleert en hebben dat inmiddels kunnen herstellen. Ook hebben we verschillende voorbeelden gezien dat kentekens verkeerd worden gelezen, bijvoorbeeld door de schemering. Als u van mening bent dat u onterecht een brief heeft ontvangen, dan mag u dit als onverzonden beschouwen en bedanken wij u voor uw begrip gedurende deze testperiode.

Staat er een verkeerde datum in de brief?

Het klopt dat de datum in de eerste waarschuwingsronde verkeerd staat aangegeven (Amerikaanse/Engelse datumnotatie). Het gaat het nu nog om een waarschuwingsbrief, dus dit is meer een signaal van: let op! U mag er niet inrijden. Vanaf 1 december 2022 wordt pas beboet.

Waar staan de camera's?

Op een aantal locaties rond het kernwinkelgebied staan camera’s die de toegang controleren met behulp van kentekenregistratie. Op een aantal locaties zijn er nog beweegbare palen die het gebied afsluiten.

  • In het Kernwinkelgebied: Maanderweg, Arnhemseweg en Achterdoelen, Grotestraat zijde Molenstraat.
  • Twee stuks rondom het Kuiperplein

Hoe werkt het camerasysteem?

Wanneer een motorvoertuig buiten de venstertijden het kernwinkelgebied binnenrijdt en een camera passeert, wordt het voertuig gefotografeerd. Het ANPR-systeem scant het kenteken en vergelijkt het met de lijst van ontheffinghouders. Is er geen ontheffing, dan is er sprake van een overtreding. Een handhaver van de gemeente geeft na een zorgvuldige check de overtreding door aan het Centraal Justitieel  Incassobureau (CJIB). Het CJIB stuurt vervolgens een boete aan de overtreder en int deze.

Wat zijn de voordelen van een camerasysteem?

  • Handhaving met camera’s is zeer gebruikers­vriendelijk. Toegang wordt verstrekt op basis van het kenteken van het voertuig. Toegangspasjes behoren tot het verleden.
  • Hulpdiensten kunnen bij cameratoezicht direct het gebied inrijden waardoor er geen kostbare tijd verloren gaat.

Hoe wordt de privacy gewaarborgd?

Handhaving met kentekenregistratie valt onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De gegevens van overtreders worden door de gemeente bewaard zolang dat nodig is voor een bezwaarprocedure. Daarna worden alle gegevens vernietigd.

Hoe kan ik in bezwaar tegen een boete?

U krijgt een boete door middel van een beschikking van het CJIB. Wanneer u het niet eens bent met deze beschikking kunt u bezwaar aantekenen bij de Officier van Justitie. Hoe u dit moet doen, wordt uitgebreid beschreven in de beschikking.

Welke regels gelden er voor mijn snorfiets of bromfiets? 

  • Als u uw snorfiets of bromfiets aan de hand meeneemt, mag u altijd en overal het centrum in. U wordt dan gezien als voetganger.
  • Op vijf plekken in het centrum vindt u een bord met een fiets en daaronder de tekst 'toegestaan'. Deze borden staan bij de Maanderweg, Kuiperplein, Brouwerstraat, Achterdoelen en Arnhemseweg. Ziet u dit bord, dan mag u met uw snorfiets doorrijden. Let op! Met uw bromfiets mag u nooit het centrum inrijden.
  • Voor auto's en andere motorvoertuigen gelden in het voetgangersgebied openingstijden voor laden en lossen. Er zijn dan twee ingangen: via de Maanderweg en het Kuiperplein. Tijdens de openingstijden mag u via deze twee ingangen ook met uw snorfiets het centrum inrijden. Maar let op: u mag niet overal het centrum doorrijden. Dus daar waar de start van het voetgangersgebied is aangegeven, dient u uw voertuig te parkeren of aan de hand mee te nemen.