Zonnelint A12 - A30

We willen zonnepanelen plaatsen langs de snelwegen A12 en A30. Naast het gebruik als snelwegberm, kunnen we de grond ook gebruiken om energie op te wekken. Zo hoeven we minder gebruik te maken van andere grond in de gemeente. Voorwaarde is wel dat de zonnepanelen goed worden ingepast in de omgeving en dat het veilig is. In het project Zonnelint A12 - A30 werken we hieraan.

Ede wil in 2050 energieneutraal zijn. Dit betekent dat we in 2050 alle energie die we nodig hebben binnen de gemeente duurzaam produceren door middel van wind, zon en biomassa. Het plaatsen van het Zonnelint A12 - A30 helpt ons met het halen van dit doel.

Een eerder onderzoek door bureau Pondera liet zien dat er in de bermen van beide snelwegen veel zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Maar nu blijkt dat veel gronden afvallen. Omdat ze te klein zijn, er veel bomen staan die niet gekapt mogen worden of te ver weg liggen voor een goede aansluiting op het energienet.

In 2023 lieten we namelijk twee onderzoeken doen:

  1. Hoe kan het Zonnelint aangesloten worden op het energienet? Vanwege netcongestie wordt het steeds lastiger om grotere zonnevelden aan te sluiten.
  2. Hoe kunnen we zonnepanelen plaatsen waarbij we rekening houden met de flora en fauna in snelwegbermen. Het beschermen en mogelijk versterken hiervan is een belangrijke voorwaarde. Dit kunnen we doen door bijvoorbeeld stukken grond aan te wijzen waar we de natuur verbeteren.  

Na alle onderzoeken blijft er nog ongeveer 7 hectare over voor de ontwikkeling van het Zonnelint. Hiervan kan maximaal de helft daadwerkelijk bedekt worden met zonnepanelen en onderhoudspaden.

De opbrengst van de onderzoeken worden in juni voorgelegd aan de markt. Dit doen we met een marktverkenning. Het doel van deze verkenning is om te peilen of er interesse is in de markt voor de verdere ontwikkeling van dit duurzame project. Deze verkenning is een eerste stap om te kijken of het Zonnelint-project kan werken.

Daarna wordt alles wat tot dan is opgehaald (uit gesprekken met omwonenden en bedrijven, de gedane onderzoeken en de marktverkenning) verwerkt in een beleidskader. Vaststelling hiervan staat gepland in het derde kwartaal van 2024. Daarna wordt er via een tender een ontwikkelaar geselecteerd die een plan mag maken voor het realiseren en uitbaten van het Zonnelint.

De eigenaren en de omgeving van restgronden die voor het Zonnelint in aanmerking komen, worden geïnformeerd en betrokken. De gronden zijn in eigendom van het Rijk of de gemeente. Met de omgeving wordt nagegaan welke vorm van financiële participatie mogelijk is. Bijvoorbeeld door kopen van aandelen.

Op het moment dat er een ontwikkelaar is geselecteerd, gaat deze in gesprek met de omgeving over de ontwikkeling en inrichting van het zonneveld.

Wilt u nu al iets meegeven over de locaties die in beeld zijn? Neem dan contact op met de gemeente op energieopwekken@ede.nl.

Het Zonnelint is een project uit het programma Opwek Energie op Rijksvastgoed (OER) en is één van de eerste in Nederland die van start gaat. We werken hiervoor samen met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), Rijkswaterstaat (RWS), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Waterschap Vallei en Veluwe. Voor meer informatie bekijk Programma OER.