Inwoners & Food

We werken samen aan gezonde inwoners en een gezonde omgeving. Kansrijke voedselprojecten voeren we samen met inwoners uit.

We vinden het belangrijk dat kinderen gemakkelijker voor gezond eten en drinken kunnen kiezen. Voedselvaardig, noemen we dat. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat ook veel ouders hier veel waarde aan hechten. Dat kan alleen als hun omgeving gezonder wordt. Gezond eten en beweging moet gestimuleerd worden. Scholen en sportkantines spelen hierbij een cruciale rol. Daarom ondersteunen we bijvoorbeeld scholen die een moestuin aanleggen. Ook helpen we scholen die een gezonde lunch willen aanbieden.

In Ede vinden we gezond voedsel en gezond opgroeien heel belangrijk. Toch komen er steeds meer plekken waar ongezond voedsel te koop is. Ook is gezond voedsel niet voor iedereen betaalbaar. Dat vinden we niet kloppen en daarom vragen we om hulp. Samen met de gemeenten Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam verstuurden we brief naar staatssecretaris Paul Blokhuis.

Op dinsdag 26 januari 2021 vertelde Leon Meijer in het programma Nieuwsuur waarom hij samen met de wethouders van de G4 (de vier grootste gemeenten van Nederland) een brief stuurde. De brief lezen? Lees de Brief Voedselomgeving - januari 2021 (pdf, 105 KB).

Gezonde initiatieven

In Ede en de dorpen zijn er al veel voorbeelden van een gezonde omgeving zoals de gratis sportevenementen voor kinderen, gezonde schoollunches, gezond eten in de Gelderse Vallei en de gratis moestuinbakken voor in de wijken. Ede wil graag meer kunnen doen voor alle inwoners. Met het aanpassen van een paar wetten kunnen we in de gemeente meer doen, zodat iedereen gezond kan oud worden. Samen met deze vier grote gemeenten vragen we hier aandacht voor.

In Ede zorgen we goed voor de aarde en voor elkaar. Onze regio brengt heel veel mooie, gezonde, duurzame en innovatieve voeding voort, gebaseerd op een eeuwenoude traditie. Daar mogen we echt trots op zijn. Op WatfoodvoorEdedoet.nl staan mooie Edese foodverhalen. Laat je inspireren!

Heb je een food-initiatief of een mooi idee waarmee we de Edese voedselomgeving gezonder kunnen maken? Of waarmee we bewuster worden van de noodzaak gezond voedsel te verbouwen en te eten? Laat het ons weten: info@ede.nl met thema: voedsel in Ede.