Concordiamolen

De Concordiamolen staat in het centrum van Ede. Neem een kijkje in de molen en leer over het oude ambacht. Molenaar Willem ten Brink geeft u met plezier een rondleiding in de grote molen van maar liefst vier verdiepingen! Bekijk hoe de oude technieken nu nog steeds zijn dienst bewijzen. En leer van alles over de constructie van de molen, de oude landbouwwerktuigen en de gebruiken in een molen. 

Adres

Accesweg 2, 6714 AH Ede

Openingstijden

  • Maandag 10:00 - 16:00 uur
  • Zaterdag 10:00 - 16:00 uur

De molenaar

Molenaar Willem ten Brink is van alle markten thuis. Naast molenaar is hij ook nog muzikant, kunstenaar en timmerman. Toen hij met pensioen ging, besloot hij om vrijwilligerswerk te gaan doen. Uiteindelijk heeft zijn liefde voor hout en oude constructie ervoor gezorgd dat hij een opleiding als molenaar is gaan volgen. Inmiddels is hij eerste molenaar van de Concordiamolen. In deze rol heeft hij veel verantwoordelijkheid. Hij zorgt dat alles in de molen draaiende blijft. Dit doet hij samen met een team van molenaars en leerlingen. Ook geniet hij van het geven van rondleidingen. Van schoolkinderen tot groepen volwassenen en toeristen. Dat dit veilig gebeurt, is natuurlijk erg belangrijk!

Willem ten Brink is niet alleen molenaar van de Concordiamolen, maar ook de stadsmolenaar van Ede. Als stadsmolenaar houdt hij contact met de Edese molenaars. Ook zet hij zich in om de bekendheid van de molens en hun geschiedenis te vergroten. U kunt Willem uitnodigen bij bijvoorbeeld uw bedrijf, school of evenement. Als stadsmolenaar vertelt hij graag over de molens en het ambacht van de molenaar.

De Concordiamolen is in 1865 gebouwd. Het is een stellingmolen en staat op een stenen onderbouw. Op dezelfde plek stond eerst een standerdmolen. Die standerdmolen stond op een verhoging zodat die beter de wind kon opvangen.

De eerste drie jaren was de molen van J. van Veldhuizen. Na drie jaar wisselde de molens van eigenaar. Toen kreeg de familie van de Craats de molen in bezit. De familie van de Craats is eigenaar gebleven van de molen tot 1999.

In 1952 werd er voor het laatst op de wind gemalen en paar jaar later werden de wieken verwijderd. De molen stond ingebouwd in het graanbedrijf van familie van der Craats. En de toestand van de molen werd steeds slechter. Zo werden ook de stelling en de staart verwijderd.

In 1999 kwam de molen in handen van gemeente Ede. De gemeente besloot in 2002 om de molen op te knappen. Om wind te kunnen vangen is de gemetselde onderbouw verhoogd. In november 2007 werd de houten achtkant geplaatst en in 2008 volgde de kap.

Meer weten? Het gemeentearchief heeft een boek over de geschiedenis van de Concordiamolen gepubliceerd.