Doesburgermolen

De Doesburgermolen is een van de oudste molens van Nederland, maar liefst 400 jaar oud! En dit kun je ook zien. De molen is helemaal van hout gemaakt. Dit is niet alleen uniek, maar geeft ook een mooie, oude sfeer. Het is een standerdmolen met een bijzondere staartconstructie en staat op één massieve balk, de standerd. Dat betekent dat de wieken bijna over de grond gaan.

Adres

Doesburger Molenweg 2, 6718 TR Ede

Openingstijden

  • Zaterdag 10:00 - 16:00 uur
  • Ook op sommige donderdagen (tussen 09:00 en 13:00- uur) is de molen open.

Wil je zeker weten dat je terecht kunt? Dan kun je een e-mail sturen naar molenaar@doesburgermolen.nl.

Combineer uw bezoek aan de molen met een wandeling over het klompenpad.

De molenaar

Aalf is in 1981 als leerling molenaar begonnen bij de Doesburgermolen en sindsdien niet meer weggeweest. Het begon allemaal met het verzamelen van ansichtkaarten als tienjarige jongen. Nu jaren later is hij nog bijna elke zaterdag op de molen te vinden. Samen met drie andere molenaars onderhoudt hij de molen. Aalf vertelt: "Ik heb altijd al een liefde voor techniek gehad. Ik werk nu ook bij een machinefabriek, waar ik me bezighoud met programmeren van robots en machines. Een molen heeft een hele anders soort techniek. Maar alsnog zie ik overeenkomsten. Het verschil is alleen dat ik in de molen veel met mijn handen bezig ben.”

“Ik vind het heerlijk dat ik buiten bezig ben, in een hartstikke mooie omgeving. Ook zie ik het als een soort work-out. Ik ga altijd vanuit Barneveld met de fiets naar de molen. En de werkzaamheden in de molen zijn ook fysiek uitdagend. Probeer de molen maar eens een kwartslag te draaien in je eentje. Door de slimme techniek is dit mogelijk, maar je krijgt het er wel warm van!”

De Doesburgermolen is een van de oudste molens van Nederland. Het is niet zeker wanneer de Doesburgermolen precies is gebouwd. Er worden namelijk diverse jaartallen genoemd. In de standerd is bijvoorbeeld het jaargetal 1507 gekrast. Dit kan alleen ook het jaargetal zijn van de voorganger. Door middel van onderzoek wordt geschat dat de huidige molen uit het jaar 1620 komt. Dit betekent dus dat de molen 400 jaar oud is!

Door de jaren heen heeft de molen verschillende eigenaren gehad. Pas in 1950 werd de molen bezit van de gemeente Ede. Waaronder de familie van de Craats, die ook eigenaar waren van de Concordia en de Doesburgermolen.

De Doesburgermolen heeft een oude staartconstructie, waarbij de trapbomen ook werken als schoren. De molen is in de afgelopen jaren veel gerenoveerd, in 1935, 1952, 1969 en 2020. Uniek aan deze molen is de houten bovenas en de houtenborstroeden. Ook is er maar één korte burriebalk aanwezig in plaats van de gebruikelijke twee.

Wil je meer weten over de molen? Ga dan naar de pagina van de Doesburgermolen of lees het boek over de Doesburgerbuurt dat het gemeentearchief heeft gepubliceerd.