Keetmolen

De Keetmolen is een prachtige molen dichtbij station Ede-Wageningen. Bezoek het historisch monument en word terug in de tijd gezogen. In de Keetmolen kunt u de geschiedenis herbeleven. Bekijk de oude technieken en spot de gekraste initialen uit 1864 in het hout.

Adres

Stationsweg 118A, 6711 PZ Ede

Openingstijden

  • Vrijdag, 10:00 - 16:30 uur
  • Geregeld ook op zaterdag, 10:00 - 16:30 uur

Op afspraak is de molen ook op andere tijden te bezoeken. Daarvoor kunt u een afspraak maken met molenaar Nico vos (06-17865474 of n.vos40@upcmail.nl)

De molenaar

De molenaar van de Keetmolen is Nico Vos. Hij krijgt veel hulp van de leerlingmolenaars en van molenaar Noes Teutelink. Samen houden ze de molen draaiende en delen ze de kennis met bezoekers.

Nico vindt de techniek een van de mooie dingen van de molen. Hij vertelt: “De molen is een oud, historisch werktuig en werkt nu nog steeds! Dat is toch geweldig? Elk stuk hout en elk touw heeft een doel. Veel van de hedendaagse techniek is bedacht en gebruikt in de molens. Maar in de fabrieken van nu is deze techniek weggeborgen. In de molens zie je wel wat er gebeurt. Je ziet en snapt de techniek. Het is prachtig dat je dit enorme werktuig helemaal alleen kan bedienen. Met hulp van de wind natuurlijk.”

De Keetmolen is een achtkante stenen beltmolen, met twee koppels stenen voor het malen van graan. Maar de molen is oorspronkelijk gebouwd als houten stellingmolen in 1858(-1860), in opdracht van de familie Van de Craats. Na de brand in 1865 is de molen vanaf de achtkante stenen onderbouw weer opgebouwd, maar nu geheel in steen. En in plaats van een stelling werd rond de onderbouw een belt aangelegd. De familie Van de Craats was ook eigenaar van de Concordiamolen en Doesburgermolen in Ede. Over het exacte bouwjaar van de molen bestaat verwarring. Op de baard staat namelijk het jaar 1750, maar het is onwaarschijnlijk dat dit het bouwjaar is.

Na de Slag om Arnhem in 1944 hebben acht Engelse soldaten een tijdje ondergedoken gezeten in deze molen. In de jaren vijftig werd de molen stilgezet en kwam langzaam in verval. In 1971 werd de gemeente Ede eigenaar van de molen. De molen is in 1978 gerestaureerd en sindsdien is de Keetmolen regelmatig weer aan het werk. Maar nu op vrijwillige basis.