Omgevingsplan Ede
Stel, u wilt weten of u een schuurtje of dakkapel mag plaatsen. Hoe hoog de gebouwen in uw straat mogen zijn. Of aan welke geluidsnormen u zich als ondernemer moet houden. Vanaf 1 januari 2024 staan veel van dit soort regels op één plek: in het Omgevingsplan van rechtswege, of: tijdelijk omgevingsplan. Het Omgevingsplan bevat juridische regels van de gemeente voor de fysieke leefomgeving. Iedere gemeente heeft één Omgevingsplan onder de Omgevingswet.
Tot eind 2023 stonden de regels nog in bestemmingsplannen en aparte verordeningen. Deze bestemmingsplannen en verordeningen zijn komen te vervallen. Het Omgevingsplan maakt duidelijk wat in onze leefomgeving wel of niet kan, mag of moet. Daarnaast moeten gemeenten kiezen welke regels die door de Rijksoverheid zijn losgelaten, worden overgenomen in het Omgevingsplan. Het gaat hier om specifieke regels over bouwen en milieu.
U kunt het juiste Omgevingsplan vinden op het Omgevingsloket.
Aanpak in Ede
Gemeenten hebben tot 2032 de tijd om het tijdelijke omgevingsplan om te zetten naar het Omgevingsplan. In Ede verwachten we dat het eerste concept van het Omgevingsplan begin 2025 beschikbaar is. Daarna gaan we op een aantal momenten in gesprek met partners en inwoners. Deze gesprekken gaan over verschillende onderdelen van het Omgevingsplan.
Milieueffectrapportage
Voor de vaststelling van het Omgevingsplan Ede is het nodig om een milieueffectrapportage (planMER) op te stellen. Dit is bijvoorbeeld nodig vanwege de verschillende normen in het omgevingsplan Ede rondom milieubelastende activiteiten. Op dit moment worden daarvoor verschillende deelonderzoeken uitgevoerd. Voor aan het opstellen van een planMER wordt een Nota Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld en ter inzage gelegd voor eventuele zienswijzen.
De planning van de gesprekken is als volgt:
In deze fase gaan we in gesprek met professionele partijen en georganiseerde stakeholders zoals adviesbureaus, ontwikkelaars, makelaars, notarissen en belangenverenigingen/stichtingen. We bespreken dan de opbouw (hoofdstukindeling) en de juridische basisregels van het Omgevingsplan Ede. Het gaat dan nog niet over de doorvertaling van de regels op elk perceel.
Ook publiceren we in deze fase het voorontwerp van het Omgevingsplan Ede in de proefomgeving van het DSO. Hier kunt u nu al het concept Omgevingsplan Ede raadplegen. Selecteer een willekeurig adres in Ede en kies het document ‘Omgevingsplan Ede’ met de meest recente datum. Wij hebben een kort filmpje gemaakt over de werking van het DSO.
Iedereen die dat wil, mag op het voorontwerp reageren. We maken op tijd bekend hoe dit precies gaat.
In deze fase leggen we het ontwerpwijzigingsbesluit omgevingsplan ter inzage voor eventuele zienswijzen. Dit wordt bekendgemaakt via officielebekendmakingen.nl. Via de website van het Omgevingsloket is het plan in te zien.
In het ontwerpwijzigingsbesluit nemen we een aantal speciale regels op over bouwen en milieu die van het Rijk naar gemeenten zijn gegaan (de zogenaamde bruidsschat). Ook worden een aantal lokale verordeningen (bijvoorbeeld de geur- en monumentenverordening) vertaald naar het ontwerp omgevingsplan.
We gaan in gesprek met betrokken professionele partijen en georganiseerde stakeholders. Dit gebeurt als het ontwerpwijzigingsbesluit omgevinsgplan ter inzage ligt. Daarnaast organiseren we gesprekken met inwoners en bedrijven.
Voor het opstellen van de milieueffectrapportage is het in deze fase vooral belangrijk welke keuzes we maken in het bepalen van de norm van verschillende milieuthema's (geur, geluid en luchtkwaliteit bijvoorbeeld).
In deze fase zetten we de bestemmingsplannen (inclusief wijzigings- en uitwerkingsplannen) om naar het Omgevingsplan Ede. Daarbij kijken we ook naar onherroepelijk verleende omgevingsvergunningen om deze zo nodig te verwerken.
In deze fase nemen we onder andere concrete gebruiks- en bouwmogelijkheden op in het Omgevingsplan Ede. Per gebied volgen we een participatieproces dat hierbij past om alle inwoners en bedrijven te informeren. Zij krijgen dan ook de mogelijkheid om te controleren of de bestaande planologische rechten goed zijn overgenomen.
Dit verandert er aan de regels
Bij het Omgevingsplan Ede nemen we als uitgangspunt dat de meeste bestaande rechten en plichten blijven zoals ze nu zijn. De huidige bouw- en gebruiksmogelijkheden uit bestaande bestemmingsplannen zullen dus niet zomaar verdwijnen. Inwoners en bedrijven horen het op tijd wanneer er wel iets verandert (op basis van de doelen uit de Omgevingsvisie).
Informatie en contact
Wilt u meer weten over het Omgevingsplan Ede? Laat het ons weten via omgevingsplan@ede.nl.