Vrijwilligerswerk

Ede is een gemeente waar veel mensen vrijwilligerswerk doen. Daar zijn we trots op. Wilt u ook vrijwilliger worden? Er zijn veel verschillende organisaties die dit aanbieden. Hieronder vindt u een kort overzicht.

In de buurt

Vrijwilligerswerk kunt u natuurlijk ook dicht bij u in de buurt doen. Bijvoorbeeld via uw kerk of moskee, de school van uw kind of het buurthuis.

Op de website van welzijnsorganisatie Malkander vindt u vacaturebank vol vacatures voor vrijwilligers. U vindt er alle vacatures van verschillende organisaties in Ede. U kunt er zoeken op trefwoord, werkzaamheden, met welke leeftijd u wilt werken en op organisatie.

Via Stichting Present Ede kunt u alleen of samen met een groep vrijwilligerswerk doen. Via de stichting kunt u zich inzetten voor mensen met armoede, een slechte gezondheid of die weinig andere mensen zien. U kunt zowel eenmalig helpen als voor een langere tijd vrijwilligerswerk doen. 

Netwerk Dien Je Stad is een organisatie voor jongeren die vrijwillig hulp willen bieden aan mensen die dat nodig hebben. Bijvoorbeeld door te helpen met boodschappen, de hond uitlaten, oppassen of het zijn van een maatje. Dit kan eenmalige of blijvende hulp zijn. Waar nodig biedt Dien Je Stad ondersteuning aan de vrijwilliger.

Ook bij ons als gemeente werken vrijwilligers. Bijvoorbeeld in het gemeentearchief. Als hier vacatures zijn, vindt u die op de website van het gemeentearchief.

Via de UVV kunt u zich inzetten voor mensen die kwetsbaar zijn door bijvoorbeeld ziekte of handicap of omdat ze oud of eenzaam zijn. Als vrijwilliger van UVV biedt u deze mensen een paar uur per week gezelligheid, praktische hulp of ondersteuning.

Het Diaconaal Platform Ede is een samenwerking van verschillende kerken in de gemeente Ede. Ze richten zich niet alleen op de kerk, maar ook op de lokale samenleving. Als vrijwilliger kunt maatje worden van iemand met schulden of bijvoorbeeld helpen met klusjes om het huis, samen koffie drinken of iemand begeleiden met bezoek aan een arts.

Bij Tot uw Dienst staat omzien naar elkaar centraal. Vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zetten zich in om mensen met een hulpvraag te helpen. Als vrijwilliger kunt u bijvoorbeeld helpen met de boodschappen, klussen in huis en tuin of in het huishouden.

Heeft u verstand van financiƫn en administratie? Dan kunt u aan de slag als vrijwilliger bij Humanitas. In Ede biedt Humanitas Thuisadministratie aan mensen om hun administratie op orde te brengen en te houden.

In de Kenhem Community zetten bewoners van de wijk Kernhem zich in om de buurt nog mooier te maken. Als vrijwilliger kunt u meewerken in verschillende communities of activiteiten in de wijk.

De Vraagbaak wil inwoners van Lunteren helpen bij het zoeken naar de juiste hulp. Ze zorgen ervoor dat dorpsgenoten met een hulpvraag in contact komen met de juiste vrijwilligers. Als vrijwilliger kunt u op allerlei manieren helpen. Bijvoorbeeld door te tuinieren, te helpen met de computer, iemand naar de kapper of het ziekenhuis te brengen of door te klussen in huis.