Zelf duurzame energie opwekken
- De gemeente wil, net als de rest van Nederland, in 2050 energieneutraal zijn.
- Dat betekent dat alle energie die we in de gemeente gebruiken duurzaam opgewekt wordt.
- Daarvoor zijn initiatieven op het gebied van zonneparken en windturbines nodig.
- Die initiatieven kunnen komen van inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers.
- Het is belangrijk dat initiatieven zorgvuldig bekeken worden. Bijvoorbeeld omdat ze moeten passen in de omgeving.
- Heeft u een idee om zelf duurzame energie op te wekken? Er is een Wind- en zonnewijzer met meer informatie. Daarin vindt u een kaart met gebieden waar het opwekken van wind- en zonne-energie in principe mogelijk is en de voorwaarden waaraan initiatieven moeten voldoen.
- Voor kleine initiatieven op het gebied van wind en zon kunt u meteen een omgevingsvergunning aanvragen bij de balie Bouwen, Wonen en Milieu.
- Voor middelgrote en grote initiatieven raden we u aan om te beginnen met een intakegesprek bij de gemeente. Dit vraagt u aan via onderstaande knop.
- Meer informatie vindt u ook op de website van Ede Natuurlijk.
Indienen initiatief grote zonnevelden
Ben je inwoner, ondernemer of eigenaar van een maatschappelijke organisatie? En wil je zelf grootschalig zonne-energie opwekken? Tot 1 juli 2020 kun je je initiatief indienen voor een zonneveld groter dan 2 hectare. Hier lees je hoe je je initiatief kunt indienen en hoe het initiatief wordt beoordeeld. Het gaat hierbij om grote zonnevelden vanaf 2 hectare. We adviseren om eerst een intakegesprek aan te vragen. Dat kan met bovenstaande knop.