College Ede teleurgesteld over motie Food Experience

Het college van burgemeester en wethouders van Ede is teleurgesteld over de motie die woensdag werd aangenomen door Provinciale Staten van Gelderland. In de motie wordt aan Gedeputeerde Staten gevraagd de subsidie voor de Food Experience per direct te stoppen. Als de motie wordt uitgevoerd heeft dit negatieve gevolgen voor de ambities van de gemeente Ede op het gebied van wonen en werken.

Het college van Ede vindt dat de motie geen recht doet aan het plan voor de Food Experience en de langjarige samenwerking met de provincie. De provincie is vanaf de start in 2012 als partner betrokken geweest bij de Food Experience en heeft samen met Ede in 2019 de stichting WFC Experience opgericht. In 2021 heeft de provincie, net als Ede, een positief besluit genomen over de realisatie van de Food Experience. Nadat het bestemmingsplan door de rechter werd vernietigd is een nieuw plan gemaakt dat recent nog door de gemeenteraad in Ede en Provinciale Staten is besproken. Besluitvorming over het nieuwe plan stond gepland voor begin 2024.

Wethouder Bram van der Beek: ,,We hebben een mooi nieuw plan voor de Food Experience dat goed past bij de locatie en bij de ambities van Ede. Het plan is nu door Provinciale Staten op losse schroeven gezet en dat is teleurstellend. De Experience staat namelijk niet op zichzelf, maar maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van het gehele WFC-terrein. Als de provincie de subsidie stopzet heeft dit negatieve gevolgen voor de ambities van de gemeente Ede op gebied van wonen en werken. De Experience is een belangrijke aanjager van het Food Innovation District, waar we bedrijven uit de Foodsector de ruimte willen geven. Een negatief besluit raakt dus direct de economische ontwikkeling van Ede en de Foodvalley.’’

Het college zal de komende periode gebruiken om de gevolgen voor de gebiedsontwikkeling in beeld brengen. Verder is het college in afwachting van de verdere besluitvorming van het college van Gedeputeerde Staten.

Achtergrond

De stichting is erin geslaagd om binnen de bestaande Mauritskazerne een aantrekkelijke Food Experience te maken waarbij de oorspronkelijke doelstellingen overeind blijven en tegelijkertijd nieuwe accenten worden gelegd, onder andere ten aanzien van landbouw, voedsel en educatie. De realisatie van de Food Experience is daarnaast een belangrijke aanjager van het Food Innovation District en daarmee voor de verdere economische ontwikkeling van Ede en de Foodvalley.

Ook is de afgelopen periode de businesscase van de Food Experience robuuster geworden, mede doordat Teka als beoogd exploitant naar voren is gestapt en de verantwoordelijkheid voor de verbouw van de Mauritskazerne op zich wil nemen. Hierdoor komt de lening van de gemeente te vervallen en neemt het risico voor de gemeente en de provincie flink af.