Ede stelt geld beschikbaar voor sociale woningbouw

Er is een grote vraag naar sociale woningen in Ede. De huidige marktomstandigheden zorgen ervoor dat het steeds moeilijker is om woningen te bouwen in deze sector. Om de ontwikkelende partijen te helpen om toch sociale woningen te bouwen, stelt de gemeente Ede een woningbouwfonds van 3 miljoen euro beschikbaar. Vandaag stemde het college in met de spelregels om aanspraak te kunnen maken op dit fonds.

Voortgang van de bouw

Bij nieuwbouwplannen moet in de gemeente Ede minimaal 30% van de woningen in de categorie sociale huur worden gebouwd. Door de hoge bouwkosten en grondprijzen is het soms voor de woningcorporatie of ontwikkelaar financieel niet meer haalbaar om daaraan te voldoen. Ede vindt het belangrijk dat deze woningen wel worden gebouwd en stelt daarom hiervoor 3 miljoen euro beschikbaar. Hiervan is 90% bestemd voor het leveren van een bijdrage in de onrendabele top van de woningen. Dit betekent dat de investering hoger is dan de marktwaarde. De overige 10% is voor het versnellen van planvorming.

Wethouder Leon Meijer: “Er is een fiks bedrag beschikbaar gesteld om de realisatie van sociale huurwoningen te bevorderen en te versnellen. En die woningen zijn keihard nodig. Met deze spelregels borgen we dat het geld op de goede plekken terecht komt. Ik hoop van harte dat er veel belangstelling is voor het fonds zodat er vlot kan worden gebouwd. ”

Planning

Eerder werd in de begroting al 3 miljoen euro gereserveerd om de bouw van sociale huurwoningen een impuls te geven. Vandaag heeft het college ingestemd met de beleidsnota ‘Fonds Stimulering Woningbouw’ waarin de spelregels zijn opgenomen. Binnenkort wordt de beleidsnota behandeld in de gemeenteraad. Na vaststelling kan de eerste tranche worden opengesteld. Naar verwachting is dat nog dit jaar.