Gemeente Ede vraagt 1,2 miljoen aan voor isolatie van koopwoningen

Gemeente Ede heeft bij het Rijk een aanvraag ingediend voor ruim 1,2 miljoen euro om woningeigenaren te helpen met energie besparen. Met dit geld kunnen 852 woningen met energielabel D, E, F of G beter geïsoleerd worden. De subsidie komt dit najaar beschikbaar.

Het geld komt uit het Nationaal Isolatieprogramma van het Rijk en is bedoeld voor woningen met een WOZ-waarde onder de 429.300 euro. Gemeente Ede heeft met 1,2 miljoen euro het volledig beschikbare bedrag aangevraagd.

Wethouder Arnold Versteeg benoemt het belang van deze regeling: “isoleren is een hele effectieve manier om woningen te verduurzamen en tegelijkertijd de energielasten voor inwoners te verlagen. Met deze regeling richten we ons vooral op de groepen waarvoor het lastig is om zelf investeringen in hun huis te doen. Het is erg belangrijk dat we als gemeente hierin een rol pakken om de energietransitie te versnellen en mogelijk te maken voor inwoners met een lager inkomen of schulden.”

Laag inkomen of schulden

Woningeigenaren met een laag inkomen (niet hoger dan 130% van de bijstandsnorm) of schulden worden door de gemeente benaderd en volledig ontzorgd bij het isoleren van hun woning. Het gaat om woningen met een D, E, F of G label en een WOZ-waarde tot 429.300 euro. Woningeigenaren die nog niet bij de gemeente in beeld zijn, mogen ook gebruikmaken van de regeling.

Nieuwe Subsidies

Alle overige eigenaren van woningen met energielabel D, E, F of G en een WOZ-waarde tot 429.300 euro kunnen dit najaar bij de gemeente terecht voor:

  • Een extra subsidie om hun woning te laten isoleren. Deze subsidie komt bovenop de al bestaande Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Hiermee kunnen alle woningeigenaren al tot 30% subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen.
  • Een subsidie voor de duurzame doe-het-zelver. De gemeente Ede wil doe-het-zelf maatregelen zoals vloer- en dakisolatie mogelijk maken.

De hoogte van de subsidies wordt uitgewerkt. Naar verwachting kunnen de subsidies ook met terugwerkende kracht worden aangevraagd vanaf 1 januari 2023.

Meerjarenplan Nationaal Isolatieprogramma

In Ede komen er zo’n 4500 woningen in aanmerking voor de regeling. In 2024 en 2025 kan er opnieuw geld aangevraagd worden, zodat alle woningeigenaren die voldoen aan de voorwaarden geholpen kunnen worden. We gaan dan bijvoorbeeld ook aan de slag met een regeling voor Verenigingen van Eigenaren (VVE’s).