Gemeenteraad Ede keurt eerste buurtuitvoeringsplan goed voor warmtetransitie in de Zeeheldenbuurt

Nederland gaat uiterlijk in 2050 van het aardgas af. Woningen en gebouwen zijn dan niet langer afhankelijk van aardgas voor verwarming en warm water. In plaats daarvan worden schonere en milieuvriendelijkere alternatieven gebruikt zoals zon en wind. Dit is belangrijk omdat het gebruik van aardgas CO₂-uitstoot veroorzaakt, wat bijdraagt aan klimaatverandering. In Ede maken we met het eerste buurtuitvoeringsplan een start met het aardgasvrij maken van de Zeeheldenbuurt.

De Zeeheldenbuurt als eerste stap

De Zeeheldenbuurt is als eerste gekozen omdat veel van de woningen gebouwd zijn voor 1975 en dit ervoor zorgt dat er winst is te behalen in verduurzaming. Het buurtuitvoeringsplan, door de bewoners 'Routekaart' genoemd, beschrijft hoe de wijk zich kan voorbereiden op de overstap naar schone energie. In samenwerking met bewoners heeft de gemeente concrete maatregelen opgesteld om de wijk te verduurzamen. De eerste stap voor veel woningen van vóór 1975 is isoleren. De keuze voor een alternatief voor aardgas ligt bij de woningeigenaar, maar de gemeente biedt begeleiding en advies bij het nemen van deze beslissing. De meest genoemde oplossing is een hybride warmtepomp.

Wat zijn de voordelen voor bewoners?

Bewoners die hun woning verduurzamen profiteren van lagere energiekosten, meer comfort in hun woning, en leveren een positieve bijdrage aan het milieu. Daarnaast kunnen zij in aanmerking komen voor subsidies en leningen om de kosten van verduurzaming te verlagen.

Wethouder Arnold Versteeg over de goedkeuring van het plan

"De goedkeuring van het buurtuitvoeringsplan voor de Zeeheldenbuurt is een grote stap in de richting van onze doelstelling om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn. We bedanken de bewoners van de Zeeheldenbuurt voor hun betrokkenheid en kijken uit naar de samenwerking met andere wijken in Ede om onze gemeente aardgasvrij te maken. Ik moedig bewoners aan om mee te denken en ideeën te delen over de warmtetransitie. Voor de Bloemenbuurt is het buurtuitvoeringsplan in de maak, en voor andere wijken staan we nog aan het begin van het proces."

Samenwerking voor een duurzame wijk

De gemeente werkt voor de wijkaanpak samen met Energie Samen Foodvalley (ESFV), een duurzaam burgerinitiatief dat bewoners helpt bij het besparen van energie. Via het Energieloket aan de Boogstraat 11 in Ede kunnen bewoners advies en informatie krijgen over isolatie, duurzame energie, en andere manieren om hun woningen te verduurzamen.

Ook informatie voor bewoners uit andere wijken

Naast de Zeeheldenbuurt kunnen alle inwoners zich verder laten informeren over de mogelijkheden om aardgasvrij te wonen. Meer informatie is te vinden op de Ede-natuurlijk website van de gemeente. Hier staan praktische tips en informatie over subsidies en andere mogelijkheden voor verduurzaming. Het buurtuitvoeringsplan voor de Zeeheldenbuurt kunt u hier inzien.