Geslaagd project rondom afkoppelen regenwater in Bennekom-Oost

De gemeente Ede heeft een aantal jaren geleden de openbare ruimte in Bennekom-Oost opnieuw ingericht. Daarbij is ook de riolering vervangen en is het regenwater dat op de verharding valt afgekoppeld. Dit betekent dat water niet in de riolering verdwijnt maar rechtstreeks in de bodem stroomt. Na de openbare ruimte is nu ook het project met de daken en tuinen van bewoners afgerond. Hier is in totaal voor ruim 9 voetbalvelden aan dakoppervlakte afgekoppeld.

Waarom afkoppelen?

De bodem heeft voldoende water nodig om gezond te blijven, planten en dieren hebben water nodig en grondwater is ook van belang voor onze drinkwatervoorziening. Het is jammer als regenwater dat via de regenpijp in het riool terecht komt niet in de directe omgeving gebruikt kan worden. Daarnaast wordt het water dat in het riool verdwijnt gezuiverd. Regenwater is in principe niet vervuild en daarom is het ook niet nodig dat dit via het riool in de waterzuivering terecht komt. Als het water direct in de tuin terecht komt wordt de bodem minder droog en hoeven inwoners minder schoon drinkwater te gebruiken om hun tuin te sproeien.

Hoe gaat het in zijn werk

Op 825 adressen is na advies van een ‘afkoppelcoach’ op kosten van de gemeente door Hoornstra Infrabouw een infiltratievoorziening aangelegd. Een infiltratievoorziening is simpel gezegd een diepe buis waardoor het water direct de bodem in stroomt. Dit is nodig omdat regenwater anders via het riool of tegels wegstroomd en niet in de bodem terecht komt. Met het afkoppelproject is ruim 63.000 m2 dakoppervlak afgekoppeld van de riolering. Dit is net zo groot als 9 voetbalvelden. Op 11 april voerde wethouder Versteeg als afsluiting van het project de laatste boring uit bij de familie Muntinga. Zij zijn blij met het resultaat: “Vorige zomer was onze tuin erg droog en bij hevige regenval loopt het water soms niet goed weg in de grond. We zijn blij met de mogelijkheid om hier wat aan te doen met hulp van de afkoppelcoach en de goede samenwerking met de aannemer.”

Afkoppelen van belang voor ons waterpeil

In de toekomst dreigt een groot waterprobleem in Nederland door klimaatverandering. Het wordt warmer en door meer droge periodes zakt het waterpeil. Het is dus belangrijk dat het regenwater de bodem in gaat en wordt teruggegeven aan de natuur. Wethouder Versteeg is blij met de behaalde resultaten: “Heel mooi dat we zoveel dakoppervlakte hebben afgekoppeld. We hebben veel te weinig in de gaten hoe zuinig we met water moeten zijn. De afgelopen weken zijn er meerdere berichten verschenen over het tekort aan drinkwatervoorzieningen in de toekomst. Ik ben blij met de bewoners uit Bennekom die mee wilden werken om aanpassingen in hun tuin te doen.”

Nu ook subsidie en advies beschikbaar voor alle inwoners

Afkoppelcoach Reinier Roerdink komt graag bij u langs om uw ideeën te bespreken en u van een afkoppeladvies te voorzien: “bij veel mensen is het mogelijk om af te koppelen, ik denk graag mee om een plan te maken en een goed advies te geven.” De afkoppelsubsidie bedraagt maximaal € 15,- per m2 afgekoppeld dakoppervlak. Meer informatie is beschikbaar via: EdeNatuurlijk