Kleinschalige opvang Oekraïners Landgoed Zonneoord

In de zoektocht naar opvanglocaties voor Oekraïense ontheemden heeft de gemeente Ede besloten een tiental portacabins te huren op Landgoed Zonneoord in Ede. Hier kunnen op korte termijn ongeveer 20 mensen opgevangen worden die nu in Harskamp wonen.

Burgemeester René Verhulst: “We zijn gezien de huidige situatie continu op zoek naar nieuwe opvanglocaties. Nu Defensie heeft aangegeven dat zij hun terrein in Harskamp weer zelf in gebruik willen nemen, ligt er extra druk op. Het is fijn dat we in ieder geval weer voor 20 mensen een geschikte locatie hebben gevonden.”

Op dit moment vangt gemeente Ede op de Legerplaats in Harskamp al ruim 2 jaar meer dan 400 Oekraïense vluchtelingen op. Defensie heeft aangegeven dat zij het terrein zelf weer in gebruik wil nemen. Op Landgoed Zonneoord staan portacabins die gemeente Ede gaat huren. Deze portacabins worden aangepast en geschikt maken voor tijdelijke bewoning.

Naar verwachting bespreekt het college van burgemeester en wethouders op 4 april 2024 deze huur met de gemeenteraad. Daarna moet er een omgevingsvergunning aangevraagd worden om opvang voor Oekraïners te mogen realiseren.